Veganski kolač sa limunom: Lagan i osvežavajuć desert

Veganski kolač sa limunom oduševiće sve ljubitelje citrusa i prijaće nakon ručka, jer je vrlo lagan.

Shutterstock

Sastojci:

Za patišpanj:

  • 250 ml ulja, plus dodatak za pleh
  • 2 kašike čia semenki
  • 2 limuna, korica, plus 2 kašike soka
  • 250 ml nezaslađenog sojinog mleka
  • ¼ kašičice ekstrakta vanile
  • 320 g šećera
  • 350 g običnog brašna
  • 1½ kašičica praška za pecivo

Za glazuru:

  • 350 g šećera u prahu
  • 60 ml limunovog soka
  • 1 limun, sa korom
  • mak, za posipanje

Recept za veganski kolač sa limunom:

Za veganski kolač sa limunom prvo zagrejte rernu na 180C. Nauljite i obložite duboki pleh za pečenje. Pomešajte čia semenke i 4 kašike vode u maloj činiji. Ostavite na stranu i ostavite smesu da se želira.

Stavite limunovu koricu i sok, sojino mleko, vanilin ekstrakt i maslinovo ulje u blender velike brzine. Mutite na velikoj brzini, dok smesa ne postane gusta i kremasta.

Kombinujte mešavinu šećera i čia semena u velikoj posudi. Dodajte mešavinu sojinog mleka, a zatim umutite da smesa postane glatka. Prosejte brašno u posebnu posudu, a zatim dodajte prašak za pecivo i 1 kašičicu soli.

Dodajte mešavinu brašna u mešavinu mleka, šećera i ulja u tri faze, lagano mešajući između svakog dodavanja. Sipajte testo u pripremljen pleh i stavite u rernu. Pecite 40 minuta, a zatim izvadite iz rerne i stavite pleh na rešetku. Ostavite kolač da se potpuno ohladi.

Za preliv prosejte šećer u prahu u srednju činiju. Iscedite limunov sok i dobro umutite dok ne postane glatko. Prelijte glazuru preko torte i premažite pozadinom kašike da prekrije površinu. Pospite makom po želji i ostavite da odstoji 15 minuta. Isecite na kriške i ukrasite limunovom koricom. Možda ćete želeti da napravite i najmekši veganski kokos kolač.

Pročitajte kako se pravi posni kolač sa bananama

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Recept za kolač sa pomorandžom spreman za manje od sat vremena  Instagram/alberodellericette

StvarUkusa