Sastojci:
- 150 g finog griza
- 100 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 50 g mlevenih oraha
- 100 g šećera
- 600 g rendanih jabuka, sačuvajte sok od jabuke od rendanja
- 1 kašika mlevenog cimeta
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 kašika limunove kore
- 75 ml ulja, plus za podmazivanje
- šećer u prahu, za posipanje
Recept za kolač sa jabukama i grizom:
Kako biste napravili ovaj kolač zagrejte rernu na 200 C. Prosejte griz, brašno i prašak za pecivo u veliku činiju. Dodajte mlevene orahe i šećer i dobro promešajte da se sjedini.
U posebnu veću činiju dodajte rendane jabukei sav sok, a ako su vam jabuke suve, dodajte 50 ml soka od jabuke, cimet, ekstrakt vanile, limunovu koricu i 60 ml ulja i dobro promešajte.
Posudu za pečenje (oko 20 x 32 cm) obložite papirom za pečenje i dobro je namažite uljem. Počnite sa slojevima na sledeći način - jedna trećina mešavine suvog griza u osnovi, a zatim jedna trećina mešavine jabuka ravnomerno raspoređena preko suve mešavine. Ponovite još dva puta, završavajući slojem jabuka na vrhu. Prelijte preostalih 15 ml ulja. Sve dobro pritisnite viljuškom tako da imate ravnu gornju površinu.
Pecite na 200 C sa ventilatorom 20 minuta, a zatim smanjite rernu na 170 C, pokrijte posudu za pečenje folijom i pecite još 30-40 minuta dok vrh ne porumeni. Ostavite da se ohladi u posudi za pečenje, a zatim izvadite kolač. Pre serviranja pospite šećerom u prahu. Možda ćete želeti da napravite i jednostavan kolač sa jabukama, sve se meri kašikama.
Pročitajte kako se prave posne toblerone za slavu
BONUS VIDEO
StvarUkusa