Sastojci:
Za koru:
- 240 g mlevenog keksa
- 30 g šećera
- ½ kašičice mlevenog cimeta
- 115 g rastopljenog putera
Za fil:
- 700 g krem sira na sobnoj temperaturi
- 400 g zaslađenog kondenzovanog mleka
- 60 ml limunovog soka
- ½ kašičice čistog ekstrakta vanile
- ¼ kašičice soli
- 3 velika jajeta na sobnoj temperaturi
Za preliv od nara:
- 150 g šećera
- 24 g kukuruznog škroba
- 480 ml soka od nara
- bobice nara za ukrašavanje
Recept za čizkejk sa narom savršen za zimske dane:
Za ovaj čizkejk zagrejte rernu na 150°C. Napravite koru tako što ćete u srednjoj posudi da pomešate mleveni keks, šećer i cimet. Dodajte otopljeni puter i dobro promešajte. Pritisnite na dno i uz ivice nepodmazanog pleha od 23 cm. Ostavite u frižideru dok pripremate fil.
Za fil mikserom umutite krem sir dok ne postane paperjast na srednjoj brzini, oko 2 minuta. Dodajte kondenzovano mleko i nastavite da mešate dok se dobro ne sjedini. U ovom trenutku, smesa treba da bude glatka i bez grudvica. Dodajte jaja, limunov sok, ekstrakt vanile i so i umutite na niskoj brzini dok se ne sjedine. Nemojte preterano mešati. Sipajte fil za čizkejk preko pripremljene kore. Pecite 45 do 50 minuta. Kada je kolač pečen, ohladite ga na rešetki 10 minuta. Zatim pažljivo prođite nožem oko ivice kalup pa ga potpuno ohladite.
Zatim napravite preliv od nara. Umutite šećer i kukuruzni skrob. Umešajte sok od nara. Dovedite sos do ključanja na jakoj vatri, često mešajući. Zatim smanjite vatru na srednju i kuvajte oko 5 minuta, ili dok se sos ne zgusne dovoljno da prekrije poleđinu drvene kašike. Skinite sa vatre i ostavite da se potpuno ohladi.
Kada se kolač potpuno ohladi, skinite strane kalupa i stavite kolač na tanjir. Sipajte trećinu sosa od nara i po želji ukrasite semenkama nara. Servirajte kolač sa preostalim sosom od nara sa strane. Možda ćete želeti da napravite i čizkejk sa keksom, kokosom i čokoladom.
Pročitajte kako se pravi najbolji čizkejk sa medom
BONUS VIDEO
StvarUkusa