Sastojci:
Za koru:
- 280 g mlevenog keksa
- 90 g putera, otopljenog
Za fil:
- 900 g punomasnog krem sira sobne temperature
- 170 ml tečnog meda
- 2 kašike kukuruznog brašna
- 3 velika jajeta sobne temperature
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Za preliv:
- 150 ml tekućeg meda
- 2 kašike slatke pavlake
- 1-2 kašičice morske soli
Recept za čizkejk sa medom:
Za ovaj čizkejk zagrejte rernu na 160°C, ventilator na 140°C. Lagano namastite kalup i obložite dno i stranice papirom za pečenje.
Za koru pomešajte mleveni keks keksa u činiji sa otopljenim puterom, dok tekstura ne bude podsećala na mokri pesak. Prebacite u kalup za pečenje i čvrsto pritisnite na dno i oko stranica kalupa za pečenje. Stavite u rernu i pecite 10 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite na stranu, dok pripremate fil.
Za fil mikserom umutite krem sir sobne temperature, dok ne postane gladak, ne duže od 30 sekundi na srednjoj brzini. Dodajte med i kukuruzno brašno i ponovo mutite da se sjedine, oko 10 sekundi. Dodajte umućena jaja sa vanilom, u tri dodavanja, mešajući ne duže od 5-10 sekundi između svakog dodavanja. Sipajte testo za čizkejk u kalup sa korom i pecite 1 sat.
Vrh kolača od treba da bude veoma svetlo-zlatno-braon, i trebalo bi da se lagano potrese kada protresete posudu. Kada vreme pečenja istekne, isključite rernu, ali ostavite kolač unutra, sat vremena, sa malo odškrinutim vratima rerne. Izvadite ga iz rerne i ostavite u frižideru najmanje 5 sati ili preko noći. Nakon toga ga izvadite iz kalupa za pečenje.
Napravite preliv tako što ćete da stavite med i 1 kašiku vode i nekoliko kapi limunovog soka u malu šerpu i dobro promešajte da se sjedine. Stavite lonac na srednju vatru i nastavite da mešate smesu dok na površini ne počnu da se pojavljuju mehurići. Nastavite da je kuvate dok med ne dobije zlatno smeđu boju i zamiriše karamelizovano. Sklonite smesu sa vatre i dodajte 2 kašike slatke pavlake. Umešajte so i ostavite da se smesa ohladi. Izvadite kolač i prelijte ga prelivom. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i šarani čizkejk sa džemom od malina i belom čokoladom.
Pročitajte kako se pravi čizkejk od bundeve
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Osvežavajuća salata od krastavaca
Kolači korpice sa ružama idealni za slavu
Kako da umesite slavski kolač
Punjeni šampinjoni za slavu Sveti Aranđel
Recept za najbolje slavsko žito sa orasima