Sastojci:
Za koru:
- 280 g mlevenog keksa
- 90 g putera, otopljenog
Za fil:
- 900 g punomasnog krem sira sobne temperature
- 170 ml tečnog meda
- 2 kašike kukuruznog brašna
- 3 velika jajeta sobne temperature
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Za preliv:
- 150 ml tekućeg meda
- 2 kašike slatke pavlake
- 1-2 kašičice morske soli
Recept za čizkejk sa medom:
Za ovaj čizkejk zagrejte rernu na 160°C, ventilator na 140°C. Lagano namastite kalup i obložite dno i stranice papirom za pečenje.
Za koru pomešajte mleveni keks keksa u činiji sa otopljenim puterom, dok tekstura ne bude podsećala na mokri pesak. Prebacite u kalup za pečenje i čvrsto pritisnite na dno i oko stranica kalupa za pečenje. Stavite u rernu i pecite 10 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite na stranu, dok pripremate fil.
Za fil mikserom umutite krem sir sobne temperature, dok ne postane gladak, ne duže od 30 sekundi na srednjoj brzini. Dodajte med i kukuruzno brašno i ponovo mutite da se sjedine, oko 10 sekundi. Dodajte umućena jaja sa vanilom, u tri dodavanja, mešajući ne duže od 5-10 sekundi između svakog dodavanja. Sipajte testo za čizkejk u kalup sa korom i pecite 1 sat.
Vrh kolača od treba da bude veoma svetlo-zlatno-braon, i trebalo bi da se lagano potrese kada protresete posudu. Kada vreme pečenja istekne, isključite rernu, ali ostavite kolač unutra, sat vremena, sa malo odškrinutim vratima rerne. Izvadite ga iz rerne i ostavite u frižideru najmanje 5 sati ili preko noći. Nakon toga ga izvadite iz kalupa za pečenje.
Napravite preliv tako što ćete da stavite med i 1 kašiku vode i nekoliko kapi limunovog soka u malu šerpu i dobro promešajte da se sjedine. Stavite lonac na srednju vatru i nastavite da mešate smesu dok na površini ne počnu da se pojavljuju mehurići. Nastavite da je kuvate dok med ne dobije zlatno smeđu boju i zamiriše karamelizovano. Sklonite smesu sa vatre i dodajte 2 kašike slatke pavlake. Umešajte so i ostavite da se smesa ohladi. Izvadite kolač i prelijte ga prelivom. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i šarani čizkejk sa džemom od malina i belom čokoladom.
Pročitajte kako se pravi čizkejk od bundeve
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.