Sastojci:
- 320 g ovsenih pahuljica
- 240 ml vrućeg mleka
- 4 manje rendane šargarepe
- 140 g urmi bez koštica
- 140 g orašastih plodova, lagano iseckanih
- rendana kora od 2 pomorandže
- 2 kašičice cimeta
- 1 kašičica praška za pecivo
- prstohvat soli
- sveže ceđeni sok od 2 pomorandže
Sastojci za krem:
- 120 ml slatke pavlake
- 600 g krem sira
- rendana kora od 1 limuna
- med, po ukusu
Recept za kolač sa šargarepom:
Kako biste napravili ovaj kolač, prelijte ovsene pahuljice vrućim mlekom i ostavite da se natapaju 5–10 minuta. Dodajte rendanu šargarepu u ovsene pahuljice i dobro promešajte. Potopite urme u toplu vodu dok ne omekšaju. Dodajte seckane orahe, koru pomorandže, cimet, prašak za pecivo, so, omekšale urme i sok od pomorandže. Dobro promešajte.
Prebacite smesu u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje. Pecite na 175°C oko 20 minuta, dok osnova ne postane čvrsta i blago zlatna. stavite da se potpuno ohladi.
Nakon toga pripremite krem. Umutite slatku pavlaku dok se ne formira meki sneg.U posebnoj posudi pomešajte krem sir, koru limuna i med. Pažljivo umešajte šlag u smesu sa sirom.
Isecite pečeni kolač na 4 jednaka dela. Prebacite krem u poslastičarsku kesu pa premažite pri komad kolača kremom, zatim preko njega stavite drugi komad kolača i tako dok ne istrošite sve.
Premažite ceo kolač ostatkom krema. Ubacite ga u frižider na barem pola sata. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i kolač podmoskovske večeri, po ruskom receptu.
Pročitajte kako se pravi žuti kolač sa višnjama
BONUS VIDEO
StvarUkusa