Svečani kolač sa makom

Ovaj svečani kolač sa makom postaće vaš omiljeni desert na svim proslavama.
Kolač sa makom Foto: Printscreen/Youtube/Leckere Minute

Sastojci:

Za mak sloj:

  • 150 g maka
  • 300 ml vruće vode
  • 50 g šećera u prahu
  • 50 g putera
  • 1 jaje
  • 1 kašika pavlake
  • 1 prstohvat soli
  • 150 g brašna
  • 1 kašičica kakaoa
  • 1 kašičica praška za pecivo

Za beli fil:

  • 1 kg svežeg sira (fermentisanog, može i sitni kravlji sir)
  • 150 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 4 jajeta
  • 1 kašika griza
  • 40 g pudinga od vanile
  • 150 g omekšalog putera
  • Kora 1 limuna

Dodatno za donji sloj:

  • 500 g mešavine svežeg sira (ostaviti sa strane)
  • 1 kašika griza

Ganaš:

  • 85 g čokolade
  • 70 g tople pavlake

Priprema:

Ovaj slojeviti kolač sa makom, sirom i čokoladnim ganašom pravi je spoj bogatog ukusa i fine teksture. Priprema zahteva malo vremena, ali rezultat je kremast, sočan i savršen za sve prilike – od nedeljnog ručka do praznične trpeze.

Savet:

Kolač je najbolji kad prenoći u frižideru – tada se ukusi prožmu, a tekstura bude savršeno čvrsta i kremasta.

Prelijte mleveni mak sa 300 ml vruće vode, ostavite da nabubri. Dodajte šećer u prahu, puter, jaje, pavlaku, so, pa umešajte brašno, kakao i prašak za pecivo. Sve dobro sjedinite.

Umutite sir sa šećerom, vanilin šećerom i puterom. Dodajte jedno po jedno jaje, griz, puding i limunovu koru. Mutite dok ne dobijete glatku kremastu masu.

U posebnoj činiji pomešajte preostalih 500 g sira sa kašiku griza – to će dati čvrstinu bazi kolača, koja podseća na sloj keksa.

U obložen pleh (20×30 cm) prvo stavite donji sloj od sira i griza, pa pažljivo rasporedite beli kremasti fil. Preko toga ide sloj od maka, poravnajte površinu. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 170°C oko 50–60 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi pre glazure.

Zagrejte pavlaku i prelijte preko izlomljene čokolade. Mešajte dok se ne dobije glatka masa. Ostavite da se malo prohladi, pa prelijte kolač.

Bonus video

This browser does not support the video element.

Recept za lagani mlečni kolač Izvor: Instagram / pratikyemek.tarifleri