Sastojci:
- 475 g univerzalnog brašna
- 120 g putera, otopljenog
- 2 velika jajeta
- 300 ml mleka
- 240 g šećera
- 1 kašika praška za pecivo
- 600 g višanja bez koštica
Recept za sočni kolač sa višnjama:
Kako biste napravili ovaj kolač, zagrejte rernu na 200°C. Podmažite i pobrašnite pleh dimenzija 20×30 cm. U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer i prašak za pecivo. U smesu sa brašnom dodajte jaja, otopljeni puter i 180 ml mleka. Sve sastojke pomešajte mikserom.
Sipajte polovinu testa u pripremljeni pleh i ravnomerno ga rasporedite. Ocedite višnje i lagano ih umešajte u testo za kolač u jednom sloju dok se ravnomerno ne rasporede. U drugu polovinu testa dodajte 120 ml mleka i dobro promešajte kašikom ili gumenom lopaticom.
Prelijte ovu smesu preko višanja dok se ravnomerno ne rasporede. Pecite u zagrejanoj rerni 45-50 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne bude čista. Kada se kolač ispeče, izvadite ga iz rerne i ostavite da se ohladi u plehu. Kada se ohladi, isecite kolač, pospite šećerom u prahu i servirajte. Možda ćete želeti da napravite i kolač od bele čokolade i grčkog jogurta.
Pročitajte kako se pravi sočni kolač sa jogurtom i kajsijama
BONUS VIDEO
StvarUkusa