Kremasti kolač sa pistaćima i keksom

Kremasti kolač sa pistaćima je lagan desert koji osvaja bogatim ukusom i elegantnim izgledom.
Kremasti kolač sa pistaćima i keksom Foto: Printscreen/YouTube/Baking Room

Sastojci:

Za podlogu:

  • 80 g mlevenog keksa
  • 40 g otopljenog putera
  • 1 kašika mlevenih pistaća
  • 1 kašika mlevenih badema

Za šlag:

  • 200 g slatke pavlake za šlag
  • 1 kašika prah šećera
  • 1 kašikaputera od pistaća
  • 1 kašika karamelizovanog kondenzovanog mleka

Za krem (puding):

  • 800 ml mleka
  • 6 kašika gustina
  • 2 kašike brašna
  • 90 g šećera
  • 50 g putera
  • prstohvat soli
  • 1/2 kašičice kardamoma (po želji)

Za pistać preliv (gornji sloj):

  • 1/3 pripremljenog krema
  • 2 kašike mlevenih pistaća
  • 2 kašike šlaga (od prethodne smese)

Priprema:

Ovaj kremasti kolač sa pistaćima pravi je praznik za oči i nepce. Svaki sloj donosi drugačiju teksturu – hrskava podloga, bogat mlečni krem i lagani pistać preliv. Lako se priprema, a izgleda kao desert iz poslastičarnice.

Savet:

Koristite neslane i što svežije pistaće, a za jači ukus možete dodati par kapi ekstrakta od pistaća u krem ili šlag.

Pomešajte mleveni keks, puter, pistaće i bademe dok ne dobijete ujednačenu masu. Utisnite je u manji četvrtasti kalup i ostavite u frižider da se stegne.

U šerpu sipajte mleko, gustin, brašno, šećer, so i kardamom (ako koristite). Kuvajte uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Kad se skine sa vatre, umešajte puter. Ostavite da se prohladi.

Umutite pavlaku sa prah šećerom dok ne postane čvrsta. Dodajte pistać puter i kondenzovano mleko, pa sjedinite.

Pomešajte 2/3 krema sa šlagom i nanesite preko podloge. Preostalu 1/3 krema pomešajte sa pistać prahom i malo šlaga, pa nanesite kao završni sloj. Pospite seckanim pistaćima po vrhu i stavite kolač u frižider najmanje 4 sata, a još bolje preko noći.

Bonus video