Sastojci:
Testo:
- 3 žumanceta
- ¼ kašičice soli
- 120 g šećera
- 150 g putera
- 6 kašika pavlake ili jogurta
- ¼ kašičice sode bikarbone
- 400 g brašna
Fil:
- 3 belanceta
- 150 g šećera
- 250 g oraha, mlevenih
Sirup:
- 100 g šećera
- 100 ml vode
- 2 kašike meda
Priprema:
Baklava je omiljena poslastica sa bogatim slojevima hrskavog testa, orašastim punjenjem i slatkim mednim sirupom. Ovaj recept kombinuje domaću koru sa klasičnim filom od belanaca i oraha, dok sirup od meda i šećera savršeno upotpunjuje ukuse i daje slatku završnicu. Priprema zahteva malo strpljenja, ali rezultat je neodoljiv i vredi svakog truda.
Umutite žumanca sa solju i šećerom dok smesa ne pobeli i ne postane penasta. Dodajte omekšali puter i pavlaku (ili jogurt), pa sjedinite. Pomešajte brašno sa sodom bikarbonom i postepeno dodajte u smesu, mesite dok ne dobijete glatko testo. Ostavite testo da odmori 30 minuta.
Umutite belanca sa šećerom u čvrst šne. Pažljivo umešajte mlevene orahe. Razvucite testo u tanke kore i ređajte u pleh, naizmenično sa filom od oraha. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-45 minuta, dok baklava ne dobije zlatnu boju.
Za sirup, u šerpi zagrejte šećer, vodu i med dok se šećer potpuno ne rastvori i sirup blago ne zgusne. Vruću baklavu prelijte toplim sirupom i ostavite da upije.
Bonus video