Najbolja baklava sa orasima i sirupom od meda

Ova hrskava baklava sa orasima i mednim sirupom pravi se kod kuće jednostavno i lako.
Najbolja baklava sa orasima i sirupom od meda Foto: Printscreen/Youtube/Sweet Recipes

Sastojci:

Testo:

  • 3 žumanceta
  • ¼ kašičice soli
  • 120 g šećera
  • 150 g putera
  • 6 kašika pavlake ili jogurta 
  • ¼ kašičice sode bikarbone
  • 400 g brašna

Fil:

  • 3 belanceta
  • 150 g šećera
  • 250 g oraha, mlevenih

Sirup:

  • 100 g šećera 
  • 100 ml vode
  • 2 kašike meda 

Priprema:

Baklava je omiljena poslastica sa bogatim slojevima hrskavog testa, orašastim punjenjem i slatkim mednim sirupom. Ovaj recept kombinuje domaću koru sa klasičnim filom od belanaca i oraha, dok sirup od meda i šećera savršeno upotpunjuje ukuse i daje slatku završnicu. Priprema zahteva malo strpljenja, ali rezultat je neodoljiv i vredi svakog truda.

Savet:

Baklavu najbolje ostavite preko noći da upije sirup i postane savršeno mekana i sočna.

Umutite žumanca sa solju i šećerom dok smesa ne pobeli i ne postane penasta. Dodajte omekšali puter i pavlaku (ili jogurt), pa sjedinite. Pomešajte brašno sa sodom bikarbonom i postepeno dodajte u smesu, mesite dok ne dobijete glatko testo. Ostavite testo da odmori 30 minuta.

Umutite belanca sa šećerom u čvrst šne. Pažljivo umešajte mlevene orahe. Razvucite testo u tanke kore i ređajte u pleh, naizmenično sa filom od oraha. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-45 minuta, dok baklava ne dobije zlatnu boju.

Za sirup, u šerpi zagrejte šećer, vodu i med dok se šećer potpuno ne rastvori i sirup blago ne zgusne. Vruću baklavu prelijte toplim sirupom i ostavite da upije.

Bonus video

This browser does not support the video element.

Jednostavne baklave u par koraka  Izvor: Instagram/turkuazkitchen