Cimet kolač sa prelivom - brža verzija popularnih rolnica

Napravite mirisan i sočan cimet kolač sa bogatim kremastim prelivom. Jednostavan recept sa sastojcima koje već imate u kuhinji.
Kolač sa cimetom Foto: Printscreen/Youtube/Easy Quick Recipes

Miris cimeta i karamele koji se širi kućom dok se ovaj kolač peče je pravo zadovoljstvo. Kolač je mekan, sočan i bogat, a sloj sa cimetom daje mu posebnu toplinu. Na kraju ga upotpunite kremastim premazom od sira i putera za savršeni balans ukusa.

Osnovne informacije

Kuhinja: Internacionalna

Tip jela: Kolač

Porcije/Količina: 8–10 parčića

Ukupno vreme pripreme: oko 1 sat

Težina: Srednja

Sastojci:

Za kolač

  • 150 g šećera 
  • 290 g brašna 
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 240 ml mleka 
  • 2 jajeta
  • 90 g otopljenog putera 

Za cimet mešavinu

  • 125 g smeđeg šećera 
  • 75 g otopljenog putera 
  • 1 ½ kašika cimeta

Za preliv

  • 75 g krem sira
  • 75 g putera 
  • 120 g prah šećera 
Savet:

Ako želite da kolač bude još bogatiji, dodajte šaku seckanih oraha ili pekana u cimet mešavinu.

Priprema:

Umutite osnovno testo

U činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo i šećer. Dodajte mleko, jaja i otopljen puter. Umutite dok ne dobijete glatko testo bez grudvica.

Napravite cimet sloj

U posebnoj činiji sjedinite smeđi šećer, cimet i otopljen puter. Dobijenu masu odložite sa strane.

Složite i pecite kolač

Polovinu testa sipajte u kalup obložen papirom za pečenje. Preko rasporedite deo cimet mešavine. Dodajte ostatak testa i završite sa preostalom cimet masom. Viljuškom lagano provucite kroz smesu da napravite šare. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 170°C oko 30–40 minuta.

Napravite preliv

Umutite krem sir i puter dok ne postanu penasti. Dodajte prah šećer i nastavite da mutite dok ne dobijete gladak krem.

Završni korak

Ohladite kolač pa ga premažite pripremljenim prelivom. Isecite na parčiće i poslužite.

Bonus video

This browser does not support the video element.

Jelena Perić napravila rolice s cimetom Izvor: Instagram