Sočni posni čupavci kojima niko neće odoleti: Kada ih jednom napravite, svi će vas pitati za recept

Kada jednom napravite ove posne čupavce, svi će vas pitati za recept, jer niko neće moći da im odoli.
Foto: Shutterstock

Miris čokolade i kokosa uvek budi posebno raspoloženje, naročito u danima posta kada se svima jedu poslastice koje su i dozvoljene i neodoljive.

Posni čupavci su upravo takav kolač – mekan, sočan i bogatog ukusa, a pritom jednostavan za pripremu. Savršeni su za božićni post, ali se bez ikakvog problema mogu poslužiti i na slavi kao što je Sveti Nikola. Toliko su ukusni da ih rado jedu i oni koji ne poste, bez razmišljanja o sastojcima.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: posni kolači

Porcije/Količina: oko 25–30 čupavaca

Vreme pripreme: 20 minuta

Vreme pečenja/hlađenja: 40 minuta

Ukupno vreme pripreme: 1 sat

Težina: lako

Sastojci:

  • Za biskvit:

  • 30 kašika brašna
  • 20 kašika šećera
  • 25 kašika ulja
  • 35 kašika vode
  • 1 i po prašak za pecivo
  • Za sos i posip:

  • 50 g kakaoa
  • 150 g šećera
  • 1 dl vode
  • 50 g posne čokolade za kuvanje
  • 200 g margarina
  • 200 g kokosa

Priprema:

1. korak: Mešanje suvih sastojaka

U većoj činiji pomešati brašno i prašak za pecivo, pa dodati šećer i sjediniti suve sastojke.

Dodatni saveti:

Čupavci su još sočniji sutradan, pa ih možete pripremiti unapred. Ako želite bogatiji ukus, u glazuru možete dodati malo ruma ili vanilin šećera, a kokos zameniti mlevenim orasima ili lešnicima za drugačiju varijantu.

 2. korak: Dodavanje mokrih sastojaka

U posebnoj posudi izmešati ulje i vodu, zatim tu tečnost dodati u činiju sa brašnom. Sve dobro umutiti mikserom dok se ne dobije glatko testo.

3. korak: Pečenje kore

Smesu sipati u podmazan pleh i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 15–20 minuta, dok blago ne porumeni. Proveriti čačkalicom da li je biskvit pečen, pa ostaviti da se ohladi.

4. korak: Kuvanje čokoladnog sosa

U šerpici pomešati kakao i šećer sa 1 dl vode i zagrevati na tihoj vatri uz mešanje. Kada se masa sjedini, dodati posnu čokoladu i margarin, pa mešati dok se sve potpuno ne otopi i dobije glatka glazura.

5. korak: Umakanje u sos i valjanje u kokos

Ohlađen biskvit iseći na kockice. Svaku kockicu kratko umočiti u mlaku čokoladni sos, a zatim uvaljati u kokos. Ređati na tacnu i ostaviti da se stegnu pre služenja.

Isprobajte i recept za najlakše posne bajadere sa kikirikijem, malo drugačija verzija omiljenih sitnih kolača za slavu.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.