Ako volite štrudle sa makom i mak generalno, ovaj recept će vas oduševiti.
Sastojci:
Za testo:
- 130 ml toplog mleka
- 21 g svežeg kvasca
- 15 g šećera
- 500 g brašna (T400, može i 500)
- ½ kašičice soli
- 1 puna kašičica praška za pecivo
- 170 g jogurta
- 1 jaje
Za nadev:
- 200 g maka
- 120 ml mleka
- 3 kašike šećera
- 1 vanilin šećer
- 50 g putera
Za preliv:
- 120 g vajkrema
- 120 g prah šećera
- 70 g omekšalog putera
- 1 kašičica arome vanile
Priprema:
U šerpicu stavite sve sastojke za nadev osim maka, čim krene da vri, dodajte mak i kuvajte 1-2 minuta da se zgusne, pa stavite sa strane da se hladi.
Za testo: U toplom mleku izdrobite kvasac, dodajte šećer i ostavite da nadođe. U drugu činiju stavite sve ostale sastojke, dodajte smesu sa kvascem i umesite. Testo treba da bude glatko. Nakon toga prekrijte činiju i ostavite testo da odmori sat vremena na sobnoj temperaturi.
Testo razvucite na pobrašnjenoj podlozi u pravougaonik dimenzija otprilike 45×35 cm. Namažite nadev preko celog testa, idite skroz do ivica. Nakon toga urolajte testo po dužoj strani i isecite ga na 12-14 jednakih delova. Rolnice stavite u pleh obložen pek papirom i ostavite ih da odmore još 20 minuta.
Pecite ih na 190°C oko 25 minuta. Ako imate opciju u rerni da pečete sa gornjim i donjim grejačem, onda to uradite. Napravite preliv tako što ćete pomešati sve sastojke. Nakon pečenja sačekajte 10-ak minuta i bogato rasporedite preliv preko rolnica.
Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: slatkadomacica
Jednostavan čizkejk sa bundevom
Kako da kod kuće napravite medovaču
Recept za rižoto sa graškom
Domaće lazanje po italijanskom receptu
Šnicle od svinjskog vrata marinirane u pivu