Ako volite štrudle sa makom i mak generalno, ovaj recept će vas oduševiti.

Sastojci:

Za testo:

  • 130 ml toplog mleka
  • 21 g svežeg kvasca
  • 15 g šećera
  • 500 g brašna (T400, može i 500)
  • ½ kašičice soli
  • 1 puna kašičica praška za pecivo
  • 170 g jogurta
  • 1 jaje

Za nadev:

  • 200 g maka
  • 120 ml mleka
  • 3 kašike šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 50 g putera

Za preliv:

  • 120 g vajkrema
  • 120 g prah šećera
  • 70 g omekšalog putera
  • 1 kašičica arome vanile

Priprema:
U šerpicu stavite sve sastojke za nadev osim maka, čim krene da vri, dodajte mak i kuvajte 1-2 minuta da se zgusne, pa stavite sa strane da se hladi.

Za testo: U toplom mleku izdrobite kvasac, dodajte šećer i ostavite da nadođe. U drugu činiju stavite sve ostale sastojke, dodajte smesu sa kvascem i umesite. Testo treba da bude glatko. Nakon toga prekrijte činiju i ostavite testo da odmori sat vremena na sobnoj temperaturi.

Pročitajte i: Lepinje sa susamom za 15 minuta


Testo razvucite na pobrašnjenoj podlozi u pravougaonik dimenzija otprilike 45×35 cm. Namažite nadev preko celog testa, idite skroz do ivica. Nakon toga urolajte testo po dužoj strani i isecite ga na 12-14 jednakih delova. Rolnice stavite u pleh obložen pek papirom i ostavite ih da odmore još 20 minuta.

Pecite ih na 190°C oko 25 minuta. Ako imate opciju u rerni da pečete sa gornjim i donjim grejačem, onda to uradite. Napravite preliv tako što ćete pomešati sve sastojke. Nakon pečenja sačekajte 10-ak minuta i bogato rasporedite preliv preko rolnica.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu

Izvor: slatkadomacica