Kada su nastale krofne nisu imale rupu u sredini, a ovo slatko testo služi se vekovima. U drevnom Rimu i Grčkoj testo se seklo na trake i posluživalo sa medom ili sosom od ribe. U Evropi je postalo poznato u XV veku, posebno u Engleskoj, Nemačkoj i Holandiji.
Postoji jedna legenda koja upućuje da je rupa na sredini testa nastala zahvaljujući kapetanu Hensonu Gregoriju, holandskom mornaru. On je, prema legendi, doživeo oluju na brodu, pa je krofne koje je poneo sa sobom na put poređao na drške kormila kako bi mu ruke bila slobodne za upravljanje brodom. I veruje se da je tako nastala današnja krofna sa rupom.
Ako niste znali, ta rupa služi da se testo ravnomerno ispeče i da krofna ne ostane živa u sredini.
Priprema ovih krofni se razlikuje od standardnih jer se prave od pirinčanog brašna, pa nisu onako mekane, već su šuplje u sredini.
Sastojci:
- 200 g pirinčanog brašna
- 25-30 g šećera
- 1 kašičica soli
- 130 ml ključale vode
- 3/4 kašike ulja
Priprema:
Brašno (100 g), so i šećer pomešajte, pa dodajte vodu. Dobro promešajte varjačom, pa sipajte ostatak brašna i ulje. Umesite testo, pa umotajte u providnu foliju i ostavite 20 minuta. Razvucite testo i napravite okrugle oblike kalupom. Ubacite u tiganj jedno po jedno testo. Nekoliko puta okrenite, a kada postane naduvano kao balon, pojačajte malo temepraturu i zalivajte ulje. Pržite dok ne dobije zlatno braon boju.
Izvor: Stvar ukusa