Nemačka štrudla sa makom

Nemačka štrudla sa makom se pravi tako što se u fil doda malo ruma i cimeta. Vrlo je sočna i aromatična.

Shutterstock

Sastojci:

Za fil:

  • 370 ml mleka
  • 220 g mlevenog maka
  • 60 g šećera
  • izrendana korica 1 limuna
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 3 kašike sosa od jabuke
  • 2 kašičice ruma

Za koru:

  • 15 g kvasca
  • 200 ml mlakog mleka
  • 380 g višenamenskog brašna
  • 70 g mekog putera
  • 8 g sitne soli
  • 1 jaje
  • 1 žumance

Recept za nemačku štrudlu sa makom:

Kako biste napravili štrudlu, prvo napravite fil. Prokuvajte mleko i umešajte mak, šećer, limunovu koricu i cimet i dinstajte oko 5 minuta. Dodajte sos od jabuka i rum, ohladite i stavite u frižider.

Za testo razmutite kvasac u malo mleka dok ne postane glatko, pa pomešajte sa ostalim sastojcima. Na radnoj površini mesite snažno 10 minuta. Oblikujte kuglu i stavite u činiju prekrivenu vlažnom krpom oko 2 sata.

Razvaljajte testo na lagano pobrašnjenoj radnoj površini u razmeri 60 × 30 cm. Preko toga ravnomerno rasporedite fil, ostavljajući oko 2 cm. Zavijte štrudlu i dobro zatvorite strane. Stavite na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite da se diže na toplom mestu 30 minuta.

Zagrejte rernu na 160°C. Premažite štrudlu mlekom i gurnite u cev. U tepsiju sipajte vodu i stavite na dno rerne i odmah zatvorite vrata rerne. Štrudlu na plehu stavite na srednju rešetku i pecite 40-45 minuta. Ostavite da se ohladi. Pomešajte jaje sa 20 ml mleka, prelijte preko pečene štrudle i pospite šećerom u prahu. Možda ćete želeti da napravite i mramornu štrudlu sa kakaom.

Pročitajte kako da napravite jednostavan rolat sa džemom

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

ROLAT OD PIŠKOTA S JAGODAMA  Instagram/foodblog_ghome

StvarUkusa