Sastojci:
Za testo:
- 3 jajeta
- 700 g šećera
- 300 g maslaca
- 600 g brašna
Za preliv:
- 2 kg šećera
- 2 l vode
- 1 limun
- orasi za ukras
Recept za najbolje urmašice:
Kako biste napravili urmašice umutite mikserom jaja sa šećerom, pa dodajte maslac sobne temperature i mutite još malo. Zatim ubacite brašno i mesite, sve dok ne dobijete ujednačenu smesu. Od testa oblikujte kuglice koje su malo veće od oraha. Spljoštite ih i prislonite rende uz površinu jedne strane, kako bi ostale šare. Poređajte urmašice na suv pleh i pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na 180-200 stepeni, dok ne porumene.
Dok se peku, napravite preliv. U šerpu sipajte šećer i vodu, pa dobro promešajte da se šećer rastopi. Dodajte sok od jednog limuna, pa kuvajte dok ne počne da ključa. Potom skinite sa vatre, pa vruć preliv sipajte preko ohlađenih urmašica koje su ostale u tepsiji. Ostavite da odstoje preko noći. Na svaku urmašicu stavite jezgro oraha i servirajte. Možda ćete želeti da napravite i urmašice sa mlevenim keksom, na šoljice.
Pročitajte kako se prave urmašice sa seckanim lešnicima
BONUS VIDEO
Stvar Ukusa