Urmašica je orijentalni kolač od testa sa jajima i puterom, po obliku sličan urmi, po kojoj je i dobila ime. Prisutan je na trpezama Srbije i Bosne i Hercegovine. Urmašica se najčešće priprema od belog oštrog brašna, zaliva se ukuvanim šećerom sa dodatkom limuna. Prave se tako što se testo pritiska na hrapavu stranu rendeta, a onda se zavija sa obe strane ka sredini, tako da na spoljašnjosti ostane karakteristična šara. U sredinu urmašice se često stavlja orah.

Sastojci:

  • 2 jajeta (jedno žumanca ostavite sa strane)
  • 1 šolja zdrobljenih lešnika
  • 3 šolje brašna 
  • 250 g omekšanog putera
  • 7 kašika griza
  • 7 kašika šećera u prahu
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 2 kašičice vanilin šećera

Sirup

  • 600 g (2,5 šolje) šećera
  • 1 kriška limuna
  • 600 ml vode

Priprema:

Za sirup: sjediniti i prokuvati 600 ml šećera sa 600 ml vode u šerpi srednje veličine. Dodajte jednu krišku limuna i kuvajte još 5 minuta. Pustite da se sirup ohladi.

U činiji pomešati 250 g omekšalog putera sa 2 jajeta (jedno žumanca ostaviti sa strane). Dodajte 7 kašika griza, 7 kašika šećera u prahu, 2 kašičice praška za pecivo, 2 kašike vanilin šećera i nastavite da mešate. Dodajte 1 šolju zdrobljenih lešnika i otprilike 3 šolje brašna postepeno dok mešate. Uzmite komade od testa i formirajte ovalni oblik. Stavite kolačiće na pleh obložen pek papirom i premažite ih žumancetom koje ste odložili. Nacrtajte linije uz pomoć viljuške. Pecite 25 minuta u rerni zagrejanoj na 170°C. Prebacite kolačiće u vatrostalnu posudu i prelijte ih sirupom.Pustite da desert u potpunosti upije sirup. Ukrasite po želji i poslužite.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE