Slatke makarone sa grizom i džemom, zaboravljena vojvođanska poslastica

Slatke makarone sa grizom i džemom su jednostavna, mirisna poslastica iz vojvođanskih kuhinja koja budi uspomene na detinjstvo.
Slatke makarone sa grizom i džemom Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 250 g širokih rezanaca ili makarona
  • 2 kašike ulja
  • 3/4 šolje pšeničnog griza
  • šećer po ukusu
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 3 - 4 kašike džema od šljiva
  • prstohvat soli
  • Malo vode (za naknadno sipanje u griz)

Priprema:

Ova jednostavna, a bogata poslastica često se spremala u vojvođanskim kućama kada se tražilo nešto slatko "na brzinu" – od sastojaka koje skoro uvek imamo u špajzu. Miris prženog griza, makarone i kašika domaćeg džema čine ovaj desert neodoljivim. 

Savet:

Ako volite, možete dodati i prstohvat cimeta ili malo rendane kore limuna za dodatnu aromu.

Skuvajte makarone u blago posoljenoj vodi. Kad su gotove, procedite i isperite ih u hladnoj vodi, pa ih vrlo malo nauljite da se ne slepe. U manjem tiganju zagrejte ulje pa dodajte griz. Pržite ga na srednjoj vatri uz stalno mešanje, dok ne poprimi zlatno-smeđu boju i počne da miriše na pečeno. Kada je griz lepo propržen, sklonite s ringle i odmah dodajte oko 100 ml tople vode (oprezno – može da prska). Promešajte da griz upije tečnost.

Umutite u griz šećer i vanilin šećer, pa sve dobro sjedinite sa skuvanim makaronama. Poslužite toplo, sa velikom kašikom domaćeg džema od šljiva na vrhu.

Bonus video

This browser does not support the video element.

Kiflice sa džemom Izvor: Instagram/cooking_with_larisa