Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekspresna torta sa čokoladom i bananama

Autor Ilic Milica
Autor Ilic Milica

Ekspresna torta sa čokoladom i bananama

 Izvor: Foto: Profimedia

Zadovoljstvo nema kraja sa ovom brzom, a preukusnom tortom.

Potrebni sastojci

  • kore za tortu - 3 komada
  • banane - 2 komada
  • tečna čokolada - 400 g (eurokrem)
  • kisela pavlaka - 600 g

ZA ČOKOLADNI GANAŠ

  • čokolada - 200 g
  • slatka pavlaka - 200 ml
  • maslac - 30 g

ZA UKRAS

  • banane
  • limun - sok od 1 limuna
  • menta - listovi

Način pripreme

Ova torta se priprema izuzetno jednostavno, brzo i dobra je za sve prilike, uključujući i iznenadne goste. Eurokrem i maslac treba da budu na sobnoj temperaturi.

Napravite fil za tortu tako što u posudu stavite pavlaku i eurokrem, mešajte špatulom dok se ne pomešaju, nemojte mutiti mikserom zato što će pavlaka da postane tečna i posle će teško da se stegne.

Isecite banane na tanke krugove ili komade. U veliki poslužavnik stavite kašiku fila i namažite ga po dnu, stavite prvu koru. Tako će se kora zalepiti za poslužavnik i neće se pomerati dok budete pravili tortu.

Fil podelite odokatnivno, tako da imate dovoljno za premazivanje tri kore. Prvu koru namažite filom, stavite malo iseckanih banana i poklopite drugom korom, ponovo namažite i stavite banane, stavite poslednju koru i namažite preostalim filom, namažite i ivice torte. Ostavite tortu u frižider da se stegne.

Za to vreme napravite čokoladni ganaš, sa kojim ćete završiti tortu. Ugrejte pavlaku na vatru, pre nego što provri skinite i dodajte izlomljenu čokoladu i maslac. Ostavite tako oko minut i nakon toga mešajte, dok ne dobijete glatku, homogenu, čokoladnu masu.

Ostavite sa strane na nekoliko minuta da se ohladi i prelijte tortu glazurom. Uz pomoć noža rasporedite ganaš po celoj torti i stavite je u frižider. Isecite nekoliko komada banane i prelijte sokom od limuna, da ne potamne. Stavite ih na tortu i završite listićima mente.

Ukras je po vašem izboru, moj je prost, ali to je bilo nešto najbrže, čega sam mogla da se setim. Lepo je da torta odstoji nekoliko sati u frižideru, da se fil dobro stegne, možete kotistiti želatin ili stabilizator za pavlaku.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: bonapeti.rs

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti