1. Dobro umutite 7 belanaca s 12 kašika šećera, dodajte 70 g mlevenih lešnika, 70 g mlevene plazme, kašiku brašna i 1/3 kesice praška za pecivo. Sve sjedinite varjačom i smesu izlijte u pleh obložen pek papirom. 


Sastojci:

21 belance

36 kašika šećera

210 g mlevenog lešnika

210 g mlevene plazme

3 kašike brašna

kesica praška za pecivo

Fil:

21 žumance

300 g + 10 kašika šećera

1 l mleka

4 kesice pudinga (ukus slatke pavlake ili vanile)

500 g maslaca

100 g mlevene plazme

200 g bele čokolade

200 g eurokrema

5 dl slatke pavlake

Grilijaš:

200 g šećera

200 g lešnika

2. Pecite na 180 stepeni oko 25 minuta. Na isti način napravite još dve kore. 

3. Za grilijaš na tihoj vatri istopite šećer da se karamelizuje, sklonite s vatre, dodajte mlevene lešnike i lepo sjedinite. Sipajte u podmazan pleh da se hladi. Kad se ohladi, sameljite u blenderu. 

4. Za fil umutite žumanca sa 300 g šećera i skuvajte ih na pari. Sklonite s vatre i ostavite da se ohladi. Dodajte 250 g umućenog maslaca i sve lepo sjedinite. Zatim skuvajte mleko s 10 kašika šećera, pa dodajte puding i skuvajte ga sve vreme muteći varjačom. Sklonite s vatre i ostavite da se ohladi. Potom sjedinite s preostalim (250 g) umućenim maslacem. Posebno umutite 2 dl slatke pavlake. 

5. Dobili ste fil sa žumancima, fil sa pudingom i slatku pavlaku, pa sad sve to lagano sjedinite u jedan fil, i potom ga podelite na 3 dela. 

6. U prvi deo stavite eurokrem i mlevenu plazmu. U drugi deo dodajte otopljenu belu čokoladu. Treći deo ostavite kakav jeste. Posebno umutite 3 dl slatke pavlake.

7. Tortu ćete filovati na sledeći način: kora – fil s eurokremom, polovina umućene slatke pavlake – kora – fil s belom čokoladom, ostatak umućene slatke pavlake – kora – fil koji je bez ikakvih dodataka. 

8. Ovim poslednjim filom tortu premažite i sa strane. Po želji, tortu preko svega možete da obložite i fondan-masom ili je celu prekrijete umućenim šlagom.

Napomena: Za torte s lešnicima trebalo bi pre pravljenja da držite lešnike kratko u rerni, kako bi se prosušili, jer se tako lakše melju, a i torta dobija na ukusu.