Markiza je starinska srpska torta koja se često služila na proslavama. Obožavaju je sve generacije, a pravi se od piškota i čokoladnog fila. U originalnom receptu jaja se nisu kuvala, ali danas se ne zna poreklo, pa je bolje ako se žumanca kratko kuvaju na pari. Takođe, u novijim receptima za markizu jaja možete da zamenite slatkom pavlakom. Iz sastojaka tada izbacite jaja, šećer i puter, a umutite 200 ml slatke pavlake sa 80 g šećera u prahu i pomešajte sa istopljenom čokoladom. 

  • Sastojci:
  • 300 g piškota
  • 200 ml mleka
  • 5 jaja
  • prstohvat soli
  • 80 g šećera
  • 250 g putera
  • 250 g crne čokolade

Priprema:

Odvojite žumanca i belanaca, pa žumanca umutite penasto sa šećerom. Kratko ih kuvajte na pari, svega 2-3 minuta, uz neprestano mešanje, pa dodajte puter sobne temeprature koji ste prethodno umutili. Belanca umutite u čvrst šne sa prstohvatom soli. Čokoladu otopite na pari. Zatim u žumanca dodajte istopljenu čokoladu i promašajte, pa lagano umešajte i šne od belanaca. Na tacnu stavite kalup i poređajte po dnu i ivici piškote koje ste umočili u mleko. Preko sipajte pripremljeni fil i rasporedite, pa ohladite u frižideru. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE