Trileće je kolač koji se pravi od mekanog biskvita, a onda se preliva filom od 3 vrste mleka. Nastao je u Latniskoj Americi, a vrlo brzo je postao popularan širom sveta.Izuzetno je lagan i osvežavajuć, a kod pripreme kore je najvažnije da belanca i žumanca umutite odvojeno i da ne preteretujete sa mućenjem kako bi kora ispala savršeno. 

  • Sastojci:
  • Za koru: 
  • 4 jajeta 
  • 80 g šećera
  • 140 ml mleka 
  • prstohvat soli 
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 120 g brašna 
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice limunovog soka
  • Za fil: 
  • 80 g mleka u prahu
  • 80 g običnog mleka 
  • 80 g kondenzovanog mleka 
  • Još:
  • 240 ml slatke pavlake 
  • 2 kašike šećera u prahu  

Priprema:

Za koru: Odvojte žumanca i belanca. U žumanca sipajte šećer (30 g) i dobro umutite dok ne postanu penasta. Zatim sipajte mleko, so i vanilu, pa sjedinite mikesrom. Dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo, pa promešajte da se sve sjedini. U drugoj posudi umutite belanca sa limunovim sokom. Zatim postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Sjedinite obe smese laganim pokretima, pa sipajte u tepsiju koju ste obložili pek papriom. Poravnajte i par puta uradite tepsijom o sto kako bi se smesa dobro rasporedila. Pecite u zagrejanoj rerni na 160°C oko 20-25 minuta. Čačkalicom proverite da li je kora gotova, pa ostavite da se ohladi. 
Za fil: U posudi pomešajte mleko u prahu, obično mleko i kondenzovano mleko. Dobro sjedinite sve sastojke i sipajte preko kore. Koru prethodno izbockajte viljuškama kako bi upila fil. Ostvaite tako da odstoji nekih 30-60 minuta. 
Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu ili bez, a onda premažite tortu. Stavite u frižider na sat vremena. Ukrasite voćem ako želite. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE