Trileće je kolač koji se pravi od mekanog biskvita, a onda se preliva filom od 3 vrste mleka. Nastao je u Latniskoj Americi, a vrlo brzo je postao popularan širom sveta.Izuzetno je lagan i osvežavajuć, a kod pripreme kore je najvažnije da belanca i žumanca umutite odvojeno i da ne preteretujete sa mućenjem kako bi kora ispala savršeno.
- Sastojci:
- Za koru:
- 4 jajeta
- 80 g šećera
- 140 ml mleka
- prstohvat soli
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 120 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice limunovog soka
- Za fil:
- 80 g mleka u prahu
- 80 g običnog mleka
- 80 g kondenzovanog mleka
- Još:
- 240 ml slatke pavlake
- 2 kašike šećera u prahu
Priprema:
Za koru: Odvojte žumanca i belanca. U žumanca sipajte šećer (30 g) i dobro umutite dok ne postanu penasta. Zatim sipajte mleko, so i vanilu, pa sjedinite mikesrom. Dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo, pa promešajte da se sve sjedini. U drugoj posudi umutite belanca sa limunovim sokom. Zatim postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Sjedinite obe smese laganim pokretima, pa sipajte u tepsiju koju ste obložili pek papriom. Poravnajte i par puta uradite tepsijom o sto kako bi se smesa dobro rasporedila. Pecite u zagrejanoj rerni na 160°C oko 20-25 minuta. Čačkalicom proverite da li je kora gotova, pa ostavite da se ohladi.
Za fil: U posudi pomešajte mleko u prahu, obično mleko i kondenzovano mleko. Dobro sjedinite sve sastojke i sipajte preko kore. Koru prethodno izbockajte viljuškama kako bi upila fil. Ostvaite tako da odstoji nekih 30-60 minuta.
Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu ili bez, a onda premažite tortu. Stavite u frižider na sat vremena. Ukrasite voćem ako želite.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem