Torte predstavljaju pravi izazov za domaćice, a ako se isprate koraci uopšte ih nije teško pripremiti. U nastavku teksta je recept za predivnu belu tortu čije se kore prave od belanaca, a kao fil se koristiti starisnki poslastičarski krem od žumanaca i arome vanile. Na kraju se dekoriše kokosom i belom čokoladom za dodatni užitak.Ova torta može da se služi i ako imate neku proslavu, ali i ako želite da se zasladite posle ukusnog ručka.
- Sastojci:
- Za fil:
- 6 žumanaca
- 150 g šećera
- 1 kašičica vanilin šećera
- 1 kašika brašna
- 300 g kisele pavlake
- 100 g putera
- Za testo:
- 6 belanaca
- 70 g šećera
- 1 kašičica soka od limuna
- 70 g brašna
- 80 g šećera u prahu
- Za dekoraciju:
- kokos
- bela čokolada
Priprema:
Odvojite žumanca i belanca, pa u žumanca dodajte šećer i vanilin šećer, pa dobro umutite. Zatim dodajte brašno i kiselu pavlaku i lepo sjedinite. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje, pa sipajte u posudu i pokrijte providnom folijom. Ostavite da se ohladi. Postepeno u ohlađeni fil dodajte umućeni puter sobne temeprature i sjedinite.Kratko umutite belanca sa prstohvatom soli, pa dodajte šećer i limunov sok. Mutite dok ne dobijete čvrst šne. Zatim dodajte prosejano brašno i šećer u prahu i lagano umešajte. Sipajte smesu u kalup prečnika 20 cm, koji ste obložili pek papriom i poravnajte. Pecite na 170°C oko 35-40 minuta. Ohlađenu koru presecite na 2 dela, pa jedan premažite filom, preko stavite drugu koru i opet premažite filom. Stavite u frižider na 2 sata, pa izvadite tortu iz kalupa i celu je premažite preostalim filom. Ukrasite kokosom i rendanom belom čokoladom. Prijatno!
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom