Torta sa čokoladom i vanilom pravi je klasik među poslasticama. Čokoladne torte su uvek dobar izbor za praznične trpeze. Ova poslastica pravi se od 2 čokoladne kore u koje ide i kafa, a između njih se nalazi krem i kora sa vanilom. Glazura je izuzetno kremasta, a nema sumnje da će se ukus dopasti svima.
Sastojci:
- 3 šolje brašna
- 1,5 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1,5 kašičica soli
- 1,5 šolja putera
- 2 šolje šećera
- 4 jajeta
- 1/4 šolje grčkog jogurta
- 1,5 šolja punomasnog mleka
- 1 kašika ekstrakta od vanile
- 3/4 šolje kakao praha
- 1/4 šolje vrele kafe
- Za glazuru:
- 2 šolje omekšalog putera
- 4 šolje šećera u prahu
- 1 kašika ekstrakta od vanile
- 1/2 šolje kakao praha
- 1/4 šolje slatke pavlake
Recept za tortu sa čokoladom i vanilom:
U činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. U drugoj činiji umutite puter i šećer, Ubacujte jaja jedno po jedno i miksajte. Ubacite grčki jogurt i ekstrakt od vanile, pa miksajte dok se svi sastojci ne sjedine. Postepeno dodajte mešavinu suvih sastojaka i mleko, pa miksajte na manjoj brzini. Odvojite 1/3 smese, a u preostali deo ubacite kakao prah i kafu. Smesu sa čokoladom i kafom prebacite u 2 ista pleha, a odvojedni ostatak u treći pleh. Pecite kore za tortu 25-30 minuta na 180°C. Ostavite da se kore ohlade 5 minuta, izvadite iz pleha, nožen ostružite površinski sloj i ostavite da se potpuno ohlade pokrivene. Počnite sa pravljenjem glazure tako što ćete umiksati puter i šećer u prahu, pa dodajte ekstrakt od vanile i ponovo umiksajte. Jednu šolju glazure ostavite sa strane. U preostali deo, dodajte kako prah i spajte slatku pavlaku i miksajte oko 4 minuta, dok ne dobijete svetliji krem. Jednu čokoladnu koru premažite delom čokoladne glazure. Preklopite drugom korom od vanile, pa premažite tortu glazurom odvojenom sa strane. Poklopite drugom čokoladnom korom, pa premažite ostatak čoko glazure. Viljuškom možete dekorisati čokoladnu glazuru na torti. Preporučujemo i brzinsku čokoladnu tortu sa kafom i keksom.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa/J.K.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem