Parčečokoladne tortezaista je teško odbiti. Za prave sladokusce penasta čokoladna torta pravi je izbor. Predlažemo i klasik među tortama uz koje smo odrasli - čokoladnu tortu sa korama u koje idu orasi. Nisu vam potrebni skupi sastojci, a ukus je savršen.

Sastojci:

  • 300 g oraha
  • 10 jaja
  • prstohvat soli
  • 330 g šećera
  • 40 g kukuruznog skroba
  • 150 ml mleka
  • 20 g kakao praha
  • 200 g putera
  • 40-50 g kakao praha za posipanje (opciono)
  • 10 celih oraha (opciono)

Recept za čokoladnu tortu sa orasima:

Malo propržite orahe u tiganju, pa ih iseckajte. Odvojite žumanca i belanca u 2 odvojene posude, pa umiksajte belanca. Dok misate belanca, postepeno dodajte 200 g šećera i na kraju skrob. U umiksani fil od belanaca ubacite seckane orahe. Smesu za koru rasporedite i poravnajte po plehu obloženom pek papirom, pa pecite oko 50 minuta na 170°C. U žumanca dodajte 130 g šećera, sipajte mleko, umutite žicom, pa smesu stavite u šerpu i mešajte na laganijoj vatri dok se ne zgusne. Potom dodajte kakao, pa smesu ostavite da se ohladi u činiji prekrivenoj prozirnom folijom. Sa ohlađene kore za čokoladnu tortu skinite pek papir, pa je podelite uzdužno na 3 jednaka dela. Umiksajte omekšali puter, pa postepeno mu dodajte ohlađenu kakao smesu i miksajte. Kada dobijete čokoladni fil, trećinu nanesite preko jedne kore, pa preklopite drugom. Ponavljajte do utroška materijala, a poslednji sloj čokoladnetorte treba da bude kora. Ostatak fila nanesite po vrhu kore i ivicama. Ukrasite čokoladnu tortu prosejanim kakaom, pa rasporedite cele orahe duž sredine. Preporučujemo i čokoladnu tortu sa suvim šljivama.

BONUS VIDEO:

Napoleon torta Instagram/best_kompotik

 Izvor: StvarUkusa/J.K.