Da li neko može da odoli čokoladnoj torti? Nekada ste morali da pečete kore, pa da kuvate fil i da čekate da se torta stegne kako biste mogli da isečete parče. Danas postoje mnogo jednostavniji recepti koji vam neće oduzeti puno vremena. Predlažemo vam da isprobate recept za čokoladnu tortu sa suvim šljivama čija priprema zahteva maksimalno pola sata, a najteže je da sačekate da se ohladi u frižideru.
Sastojci:
- 500 g čokoladnog keksa
- 1 žumance
- 1 jaje
- 60 g kukuruznog skroba
- 400 ml mleka
- 100 g šećera
- 25 g kakaoa
- 50 g putera
- 50 g šljiva
- Za ganaš:
- 70 g crne čokolade
- 70 ml slatke pavlake
- 5 g putera
Recept za čokoladnu tortu sa suvim šljivama:
Jaje i žumance umutite sa šećerom i kakaom. Zatim sipajte 250 ml mleka i nastavite da mutite dok ne razbijete sve grudvice. Pomešajte 150 ml mleka sa kukuruznim skrobom, pa dobro sjedinite i dodajte u fil. Lepo promešajte i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sipajte u neku posudu i dodajte puter, pa mešajte dok se ne istopi. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. Ohlađeni fil malo umutite ili promešajte, pa dodajte sitno seckane suve šljive koje ste prethodno malo potopili u vodi. Na tacnu stavite pek papir i preko obruč. Premažite obruč uljem i zalepite pek papir na ivice. Poređajte keks, fil, keks i tako dok ne utrošite sastojke. Poslednji red treba da bude fil. Pokrijte providnom folijom i ohladite nekoliko sati. Čokoladu otopite sa puterom i slatkom pavlakom, pa sipajte u kesu za zamrzivač i isecite vrh. Sa čokoladne torte skinite obruč i ukrasite je čokoladom.
Pročitajte i ovo: Raskošna čokoladna torta sa kokosom
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/S.B.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus