ŠPANSKI VETAR - KLASIK MEĐU POSLASTICAMA: Kremasti fil i hrskava korica, a uspeće iz prve čak i početnicima

Španski vetar već decenijama je omiljena torta za sve proslave.

Shutterstock

Španski vetar spada u klasike, priprema se mnogo godina unazad i zbog toga trpi promene u svom sastavu, ali nikako ne trpi u ukusu. Neki je zovu još i Japanski vetar, ali bez obzira kako da je krstite, ova torta je jedan od najpopularnijih slatkiša već decenijama. Uz slatku pavlaku, ova kremasta torta je još sočnija, pa ako do sada niste probali ovu njenu verziju, pravo je vreme, a sigurno se nećete pokajati.

Za kore:

  • 12 belanaca
  • 18 kašika šećera
  • 18 kašika seckanih oraha
  • 4 kašike mlevenog keksa

Za fil:

  • 12 žumanaca
  • 12 kašika šećera
  • 2 pudunga od vanile
  • 600 ml mleka
  • 250 g margarina
  • 250 g mlevenih oraha
  • 500 ml slatke pavlake

Za dekoraciju:

  • 1 kesica šlag krema od vanile
  • šolja šećera

Priprema:

Umutite mikserom belanca i šećer u čvrst sneg, umešajte orahe i keks, pa podelite smesu na tri dela i ispecite tri kore. Kore pecite pojedinačno u okruglom kalupu, u pećnici zagrejanoj na 180 stepeni. Za fil stavite mleko da provri, pa u vruće mleko dodajte žumanca koja ste odvojili od belanaca, šećer i puding. Skuvajte krem na tihoj vatri, stalno mešajući da se ne stvore grudvice. Krem je gotov kada povučete varjačom po dnu šerpe i ostane trag. Kad se krem prohladi, dodajte umućen puter i mlevene orahe.

Posebno umutite slatku pavlaku. Svaku koru filujte prvo žutim kremom, pa umućenom pavlakom.U šerpu sipajte šećer i mešajte ga dok ne dobije tamno smeđu boju. Karamelizovan šećer izlijte na ravnu metalnu tacnu i sačekajte sa se ohladi. Kada se stegne, isitnite ga čekićem za meso. Umutite šlag od vanile i premažite tortu. Po vrhu pospite isitnjenim karamel šećerom.

Izvor: Stvar ukusa