Postoje različite varijacije rafaelo torte ili torte sa kokosm. Recept za onu koja je pred vama ima dve korice, i dva fila koji se prosto tope u u ustima. Očaraće vas i osvojiti već na prvi zalogaj - uverite se u to, recept je u nastavku.
Sastojci:
- 7 jaja
- 23 kašike šećera + 200 g
- 8 kašika brašna
- 14 kašika kokosovog brašna + 200 g
- 1 l mleka
- 2 maslaca ili margarina od 250 g
- 150 g bele čokolade
- 150 g mlevenih badema
- 100 ml vode
- 200 g mleka u prahu
Priprema:
Prva kora
Umutiti 7 belanaca, 14 kašika šećera, 1 kašiku brašna i 14 kašika kokosovog brašna. Staviti smesu na pleh obložen pek papirom. Koru sušiti na 180c oko 20 minuta.
Filovi
7 žumanaca, 9 kašika šećera, 7 kašika brašna skuvati kao puding u 1l mleka. U ohlađenu masu dodati 250g umućenog maslaca ili margarina. Sve dobro sjediniti i podeliti na dva dela. U jedan deo dodati 150 g istopljene bele čokolade a u drugi deo 150 g mlevenih badema.
Druga kora
100 ml vode, 200 g šećera, 250 g maslaca ili margarina, rastopiti na tihoj vatri, dodati 200 g kokosovog brašna i 200 g mleka u prahu. Skloniti s vatre i dobro izmešati. Preručiti na tacnu preko pek papira i formirati drugu koru. Staviti u zamrzivač da se stegne.
Postupak filovanja:
Pečena kora,fil od badema, kora od mleka u prahu, fil od bele čokolade. Od fila sa belom čokoladom odvojiti malo za premazivanje torte okolo, a od fila sa mlekom u prahu za pravljenje kuglica za ukrašavanje.
Izvor: Instagram/Slatkisnadan