Francuska čokoladna torta ima lagani čokoladni fil u kori, a prelivena je izdašnom količinom domaćeg šlaga. Pospite je odozgo čokoladnim strugotinama i dobićete jednostavnu, a svečanu tortu. Ukoliko volite torte, možda ćete želeti da napravite i čokoladnu torta bez brašna. Evo i kako se pravi francuska torta!
Sastojci:
- 1 domaća kora za pitu, pečena
- 70 g crne čokolade, otopljene
- 200 g šećera
- 3 velika jajeta
- 1 vanilin šećer
- 114 g putera, omekšanog
- 158 g slatkepavlake
- 1 kašika šećera u prahu
- 250 g slatke pavlake za šlag
Recept za francusku čokoladnu tortu:
Otopite čokoladu na pari. U srednjoj šerpi pomešajte šećer i jaja dok se dobro ne sjedine. Krčkajte na laganoj vatri, neprestano mešajući dok sos ne prođe test kašikom. Jednim prstom obrišite ravnu liniju na zadnjoj strani kašike. Ako sos ostane na mestu i formira se čista linija, spreman je. Sklonite sa vatre.
Dodajte čokoladu i vanilin šećer. Dobro promešajte. Ohladite na sobnoj temperaturi, povremeno mešajući. U srednjoj posudi za mešanje, mutite puter dok ne postane paperjast. Dodajte čokoladnu mešavinu.
U posebnoj posudi umutite mikserom slatku pavlaku, dok se ne zgusne. Dodajte šećer u prahu i mutiti dok ne postane čvrst šlag. Umešajte čokoladnu mešavinu. Sipajte preko kore za pitu i ostavite u frižideru najmanje 8 sati. Premažite odozgo prethodno napravljenim šlagom i pospite strugotinama čokolade. Servirajte hladno.
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.