Najomiljenija torta Džejmija Olivera, ovako je njegova baka pravi

Torta koju Džejmi Oliver voli je čuveni desert njegove bake, a znamo da su specijaliteti baka uvek najbolji.

shuttertock

Sastojci:

  • 125 g putera, omekšanog, plus za podmazivanje
  • 225 g žutog šećera
  • 4 velika jajeta
  • 1 velika pomorandža
  • 200 g mlevenih badema
  • 100 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • Za glazuru:
  • 225 g šećera u prahu
  • 1 limun

Recept za omiljenu tortu Džejmija Olivera:

Kako biste napravili ovu tortu, zagrejte rernu na 180°C. Podmažite kalup za tortu prečnika 20 cm sa dnom koje se odvaja, pomoću komadića putera, a zatim obložite podlogu papirom za pečenje. Umutite omekšali puter sa 125 g šećera dok ne postane svetao i kremast, a zatim ubacite jaja, jedno po jedno, i dobro umutite svako pre nego što dodate sledeće.

Na sitno narendajte većinu korice pomorandže, odvojite prstohvat istrugane kore u posudi prekrivenoj prozirnom folijom. Ubacite mlevene bademe i prosejte brašno. Sve promešajte i sjedinite.

Sipajte testo u pripremljeni kalup i pecite u rerni oko 30 minuta, ili dok ne naraste i ne porumeni. Da biste proverili da li je pečeno, zabodite čačkalicu u sredinu sunđera. Ako nije pečeno, pečeno, pecite još nekoliko minuta.

Ostavite tortu da se ohladi nekoliko minuta u kalupu dok pravite sirup od pomorandže. Preostalih 100 g šećera stavite u šerpu i dodajte sok i koricu pomorandže. Stavite tiganj na srednju vatru nekoliko minuta, ili dok se šećer ne rastvori. Dok je torta još vruća, probušite na torti puno malih rupa na vrhu i prelijte tortu sirupom. Kada se sav sirup upije, pomerite tortu na rešetku da se potpuno ohladi.

Da biste napravili glazuru, prosejte šećer u prahu u činiju i narendajte veći deo limunove kore. Sačuvajte prstohvat rendane kore, a ostatak ubacite u posudu sa sačuvanom korom od pomorandže i ponovo pokrijte prozirnom folijom. Iscedite limunov sok preko šećera u prahu i mešajte, dodajući još soka ako je potrebno dok ne dobijete dobru konzistenciju.

Kada se torta potpuno ohladi, prebacite je na tanjir za serviranje i prelijte glazurom od limuna po vrhu. Preko toga pospite koricu narandže i limuna i servirajte. Možda ćete želeti da napravite i jednostavnu i kremastu voćnu tortu.

Pročitajte kako se pravi posna čokoladna torta sa višnjama

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Pavlova torta sa filom od plazme  instagram/slatkadomaćica

StvarUkusa