Sastojci:
Za patišpanj:
- 4 žumanca
- 4 belanca
- 120 g pšeničnog brašna
- 120 g šećera
- 10 g kukuruznog skroba
- 10 g vanilinog šećera
Za krem:
- 250 ml slatke pavlake
- 450 ml jogurta od breskve
- kompot od ananasa
- kompot od breskve
- 50 g šećera u prahu
- 20 g želatina
- 160 ml sirupa od breskve
- 10 g vanilinog šećera
Za glazuru:
- sirup od kompota od ananasa
- karamelizovane strugotine
- 60 g kokosovih pahuljica
- 35 g putera
- 40 g šećera
Pogledajte kako se pravi:
Recept za svečanu voćnu tortu:
Kako biste napravili tortu prvo za biskvit stavite belanca u suvu, čistu činiju. Umutite mikserom uz postepeno dodavanje šećera i vanilinog šećera, dok se ne formira gusta, prozračna, sjajna masa. Zatim dodajte jedno po jedno žumance i svaki put dobro umutite. Dodajte brašno i skrob u testo u 2 faze, pa pažljivo mešajte lopaticom od vrha do dna, pokušavajući da sačuvate svu prozračnost. Pleh prečnika 24 cm obložite papirom za pečenje. Položite testo i izravnajte ga. Biskvit pecite u dobro zagrejanoj rerni na 180 C oko 25-30 minuta. Gotov biskvit ohladite u plehu. Dok se hladi pripremite fil.
Želatin prelijte sirupom od breskve. Dobro promešajte i ostavite 15-20 minuta. Isecite voće iz konzerve na male komade. Kada želatin dobro nabubri želatin otopite ga na laganoj vatri, neprestano mešajući i pazite da ne provri. Želatin treba da bude topao. Hladan krem sipajte u čistu činiju i dobro umutite mikserom. Uz mućenje dodajte šećer u prahu i vanilin šećer. Zatim u krem dodajte jogurt i želatin, sve dobro izmešajte mikserom. Stavite voće i promešajte. Ohlađeni patišpanj izvadite iz kalupa i nožem odsecite vrh.
Postavite patišpanj na tanjir i opet stavite kalup i kolač natopite sirupom od ananasa. Po vrhu pažljivo premažite krem i zagladite. Pre nego što dodate fil, ponovo ga promešajte. Stavite tortu u frižider na 3-4 sata dok se potpuno ne stegne. Za karamelizovane strugotine istopite puter u tiganju. Dodajte šećer i kokosove ljuspice, dobro promešajte i pržite dok ne porumene. Ohladite karamelizovane strugotine na tanjiru. Tortu izvadite iz kalupa i pospite strugotinama, pa ukrasite po želji šlagom. Možda ćete želeti da napravite i najlepšu tortu sa kafom i čokoladom.
Pročitajte kako da napravite i čoko moko tortu za sve prilike
BONUS VIDEO
StvarUkusa