Čokoladna torta sa višnjama

Ova čokoladna torta sa višnjama je klasik koji ne izlazi iz mode.
Čokoladna torta sa višnjama Foto: Printscreen/Youtube/Leckeres und einfaches Essen

Sastojci:

Za testo:

  • 5 belanaca
  • Prstohvat soli
  • 1 kašičica vanilin šećera 
  • 150 g šećera 
  • 5 žumanaca
  • 120 g brašna 
  • 2,5 kašike kakao praha 
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 60 ml ključale vode (4 kašike)

Za fil sa višnjama:

  • 300 g višanja (sveže ili zamrznute, bez koštica)
  • 50 g šećera 
  • 1,5 kašika kukuruznog skroba 
  • 50 ml vode 
  • 2 kašike želatina 
  • 60 ml vode (za želatin, 4 kašike)

Za fil od pavlake i sira:

  • 300 g pavlake za šlag 
  • 50 g šećera 
  • 230 g krem sira 

Za ganaš:

  • 150 g tamne čokolade
  • 70 g pavlake za šlag 

Priprema:

Čokoladna torta sa višnjama miriše na detinjstvo i praznike. Priprema nije zahtevna, a rezultat je raskošna i sočna poslastica koja lepo izgleda i ukusna je kao da je iz najbolje poslastičarnice. Može da stoji danima, ali retko kada dočeka sledeće jutro.

Savet:

Kore nemojte previše sušiti u rerni – neka ostanu meke i elastične, jer tako savršeno upijaju fil i ne mrve se pri sečenju.

Umutite belanca sa prstohvatom soli. Postepeno dodajte vanilin šećer i običan šećer, dok ne dobijete čvrst sneg. Umutite žumanca, pa ih dodajte u sneg i lagano sjedinite. Umešajte prosejano brašno, kakao i prašak za pecivo. Na kraju dodajte ključalu vodu i promešajte. Sipajte smesu u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite na 180°C oko 25 minuta. Ohladite i podelite na tri kore.

Pomešajte višnje, šećer, skrob i vodu. Kuvajte uz mešanje dok se ne zgusne. Skinite sa vatre. Posebno rastvorite želatin u 60 ml vode, ostavite da nabubri, pa ga dodajte toplim višnjama i promešajte. Ohladite do sobne temperature.

Umutite pavlaku sa šećerom u čvrst šlag. Dodajte krem sir i sve sjedinite u gladak fil. Umešajte mikserom žele od višanja.

Na prvu koru stavite pola fila od višanja. Pokrijte drugom korom. Namažite ostatak fila, pa stavite treću koru. Blago pritisnite i stavite tortu u frižider na najmanje 4 sata. Zagrejte pavlaku do vrenja, prelijte preko izlomljene čokolade i mešajte dok se ne dobije glatka masa. Ohladite do sobne temperature i prelijte preko torte.

Bonus video

This browser does not support the video element.

Najsočnija čokoladna torta bez pečenja  Izvor: TikTok/ smilingrecipes