Sastojci:
Za ružičasti sloj:
- 400 ml soka od višnje (iz tetrapaka)
- 2 pakovanja voćnog želea od višnje (po 78 g)
- 350–400 g svežeg sira (npr. sitni sir ili krem sir)
Za beli sloj:
- 50–70 g gustog jogurta ili pavlake
- 1 kašika šećera
- pola kesice vanilin šećera
- 7 g brzorastvorljivog želatina + 30 ml hladne vode
Za providni sloj:
- 150 ml hladne vode
- 1 kašika šećera
- 30–40 ml soka od limuna
- 15 g brzorastvorljivog želatina + 30 ml hladne vode
Za dekoraciju:
- Višnje (sveže, iz kompota ili zamrznute)
- Listovi nane
Priprema:
Savršeno lagan desert za leto, sa osvežavajućim slojevima od sira, jogurta i prozirnog voćnog preliva– uz višnje iz soka koje mu daju i boju i šmek.
U šerpi zagrejte sok od višnje do ključanja, sklonite s vatre i dodajte oba pakovanja želea. Mešajte dok se ne otopi. Ostavite da se malo prohladi. Umešajte izgnječen ili izmiksan sveži sir dok ne dobijete ujednačenu kremastu masu. Sipajte u tetrapak od soka (odsecite mu prednju stranu da napravite kalup) i stavite u frižider da se stegne (bar 1 sat).
Pomešajte jogurt, šećer i vanilin šećer. Želatin rastopite u 30 ml hladne vode, ostavite da nabubri 5 minuta, pa ga zagrejte na tihoj vatri dok ne postane tečan (ne kuvati). Umešajte ga u jogurt smesu. Kada se ružičasti sloj stegne, pažljivo prelijte beli sloj preko i vratite u frižider da se hladi još najmanje 30–40 minuta.
U šerpi pomešajte vodu, šećer i sok od limuna, zagrejte lagano. Umešajte ranije nabubreli želatin (iz 30 ml vode), mešajte dok se sasvim ne rastopi, pa ostavite da se smesa malo prohladi ali da ostane tečna. Poređajte višnje i listiće nane preko belog sloja, pa lagano prelijte providni sloj. Pazite da ne bude vreo da ne otopi sloj ispod. Vratite tortu u frižider na minimum 2–3 sata, najbolje preko noći.
Bonus video
