Sastojci:

  • 300 ml mleka
  • 70 g šećera
  • 2 kašike meda
  • 250 g mlevenog maka
  • 3 kašike limunovog soka
  • 1 pakovanje lisnatog testa 
  • 120 g višanja 
  • 1 jaje
  • ½ kašičice šećera
  • Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Miris maka i višanja vraća u detinjstvo, kad su se štrudle motale ručno i pekle za celu porodicu. Ova starinska poslastica u modernijoj varijanti, sa lisnatim testom, spaja bogat, orašast ukus maka i kiselkastu svežinu višanja. Idealna je kada želite nešto domaće, a brzo gotovo.

Savet:

Višnje dobro ocedite pre stavljanja na mak – višak tečnosti može raskvasiti testo tokom pečenja. Ako koristite zamrznute višnje, prethodno ih potpuno odledite.

U šerpi zagrejte mleko sa šećerom i medom, pa dodajte mleveni mak. Kuvajte uz stalno mešanje dok se fil ne zgusne. Dodajte limunov sok, promešajte i ostavite da se ohladi. Razvucite lisnato testo, premažite ohlađenim filom, pa preko poređajte oceđene višnje. Pažljivo urolajte, prebacite u pleh sa papirom za pečenje.

Premažite umućenim jajetom i pospite sa malo šećera. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20–30 minuta, dok ne porumeni. Po želji, pospite šećerom u prahu kada se prohladi.

Bonus video

00:47
Pita sa višnjama  Izvor: Instagram/cooking__diaries_

Ask ChatGPT