Sastojci:
- 300 ml mleka
- 70 g šećera
- 2 kašike meda
- 250 g mlevenog maka
- 3 kašike limunovog soka
- 1 pakovanje lisnatog testa
- 120 g višanja
- 1 jaje
- ½ kašičice šećera
- Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Miris maka i višanja vraća u detinjstvo, kad su se štrudle motale ručno i pekle za celu porodicu. Ova starinska poslastica u modernijoj varijanti, sa lisnatim testom, spaja bogat, orašast ukus maka i kiselkastu svežinu višanja. Idealna je kada želite nešto domaće, a brzo gotovo.
U šerpi zagrejte mleko sa šećerom i medom, pa dodajte mleveni mak. Kuvajte uz stalno mešanje dok se fil ne zgusne. Dodajte limunov sok, promešajte i ostavite da se ohladi. Razvucite lisnato testo, premažite ohlađenim filom, pa preko poređajte oceđene višnje. Pažljivo urolajte, prebacite u pleh sa papirom za pečenje.
Premažite umućenim jajetom i pospite sa malo šećera. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20–30 minuta, dok ne porumeni. Po želji, pospite šećerom u prahu kada se prohladi.
Bonus video
Ask ChatGPT