Sastojci:

  • 250 g borovnica
  • 120 g šećera
  • 1 kašičica pektina
  • sok od polovine limuna
  • 500 ml slatke pavlake
Zašto je korisno da jedete borovnice?

Borovnice su veoma hranljivo voće sa malo kalorija i masti, a bogate su vlaknima, vitaminom C, vitaminom K i manganom. Takođe, sadrže i antioksidanse, poput antocijanina, koji su zaslužni za njihovu karakterističnu plavu boju i brojne zdravstvene prednosti.

Recept za domaći sladoled od borovnica:

Kako biste napravili sladoled, prvo sipajte borovnice u šerpu, pospite šećerom, dodajte pektin i promešajte. Kuvajte na srednjoj vatri. Zatim u šerpu sipajte sok od limuna i pustite da proključa pa kuvajte 3 minuta. Prebacite u činiju, prekrijte najlonskom folijom i ostavite u frižideru da se hladi.

U činiju sipajte slatku pavlaku i izmutite. Ohlađenu smesu od borovnica izvadite iz frižidera i dobro promešajte pa dodajte u umućeni šlag i izmutite mikserom dok ne postane glatko. Prebacite smesu u činiju za serviranje, lepo je rasporedite i pokrijte providnom folijom, pa zamrznite na najmanje 3 sata. Servirajte i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i domaći vanila sladoled od krem sira.

Pročitajte kako se pravi griz-alva punjena sladoledom po turskom receptu

BONUS VIDEO

00:18
Pečene nektarine sa medom i sladoledom Izvor: Instagram/kalefornia_kravings

StvarUkusa