Iako su na izmaku sezone, još uvek ih ponegde možete naći. Zato iskoristite još nekoliko dana da napravite ukusne poslastice sa jagodama.
Sastojci:
Biskvit:
- 2 jaja
- 100g šećera
- prstohvat soli
- 100ml mleka
- 90g ulja
- 1 kašika arome vanile
- 150g brašna
- 8g praška za pecivo
- mleko za natapanje
Krem:
- 400ml slatke pavlake
- 1 vanilin šećer
- 5 kašika šećera
- 1 puding od vanile
- 300g milerama
- 2 kesice kremfixa
- 300g očišćenih i iseckanih jagoda
Dekoracija:
- 100ml slatke pavlake
- 1 kašika prah šećera
- još nekoliko jagoda
Priprema:
Za biskvit zagrejati rernu na 180 stepeni, režim gornji i donji grejač.
Jaja so, šećer, mutiti mikserom 10ak minuta da smesa postane svetla i vazdušasta.
Zatim dodati mleko, aromu vanile i ulje i umešati na maloj brzini.
Brašno pomešati sa praškom za pecivo, postepeno dodavati u smesu, mešati ručno ili na malo brzini sve dok se ne sjedini.
Smesu rasprediti u kalupu prečnika 20-22cm obloženim pek papirom i peći 40 min.
Nakon pečenja ostaviti biskvit 15 min u kalupu, zatim izvaditi, staviti na rešetku, prekriti krpom i ostaviti da se ohladi u potpunosti.
Za krem u šerpu staviti slatku pavlaku, šećer, vanilin šećer i puding, dobro mešati i kuvati dok ne provri i dok se ne zgusne. Puding prekriti streč folijom i ostaviti da se ohladi u potpunosti.
Ohlađen puding umutiti mikserom, dodati mileram i mutiti da se sjedini. Na kraju umutiti i kremfix.
Biskit preseći horizontalno na 2 dela, 1 deo staviti na tacnu, natopiti ga sa 5-6 kašika mleka i oko njega staviti prsten ili kalup. Namazati 1/3 fila, staviti jagode, 2/3 fila, 2 deo biskvita (njega opet natopiti mlekom) i na kraju rasporediti preostali fil preko biskvita.
Tortu odložiti u frižider na nekoliko sati, najbolje preko noći. Sutradan skinuti prsten, umutiti slatku pavlaku sa prah šećerom, dekorisati slatkom pavlakom i jagodama.
Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: Slatka domaćica