Buhtle su odlične za doručak ili večeru. Pogotovo ako ih napunite makom i džemom. Svi znamo koliko su štrudle sa makom odlične, e pa buhtle su možda čak i bolje. Ako ne želite ovako možete ih praviti i sa sirom, kao slanu varijantu. Mekano testo i fil po želji čine ovo testo omiljenim. Ne treba vam posebno iskustvo za pravljenje buhtli, jer se testo poprilično lako mesi tako da svima uspeva.
Ako želite na brz i jednostavan način možete da napravite i domaći sir koji možete da koristite za punjenje buhtli.
Sastojci:
- 300 ml mlake vode
- 15 g kvasca
- 30 ml ulja
- 1 kašičica šećera
- malo soli
- 500-550 g brašna
Za fil:
- 50 g mlevenog maka
- 3 kašičice džema
- 2 šake suvog grožđa
- 2 kašike vruće vode
Priprema:
Izmrvite kvasac u mlakoj vodi, dodajte šećer, pa kad se istopi dodajte ulje, brašno, so i zamesite glatko testo. Zatim pokrijte i ostavite da odmara 20 minuta. U mak dodajte šećer po želji, malo suvog grožđa i vodu, kao i džem i promešajte. Testo rarvucite, pa secite na kvadrate i u sredinu stavite punu kašiku maka, pa spajajte ivice i okrenite naopako. Ređajte u podmazan pleh. Pokrijte folijom i ostavite da odmori. Premažite maslinovim uljem i pecite na 190°C oko 40 minuta.
Izvor: bakinaidekinakuhinja