Kada nemate ideju šta da spremate za ručak, punjene paprike su uvek odličan izbor. Ne postoji osoba koja ih ne voli, a još kada se posluže sa pire krompirom nema većeg užitka. Ako želite možete kratko i da ih zapečete u rerni.
Za ovaj recept se koriste babure, ali ako želite malo drugačije jelo onda probajte da paprike šilje napunite sirom i ispohujete.
Sastojci:
- oko 15 paprika
- oko 800 g mlevenog mesa
- 250 g crnog luka
- 5 čenova belog luka
- 100 g šargarepe (ne mora)
- 150 g pirinča
- malo peršunovog lišća
- 1 jaje
- so, biber, suvi začin po ukusu
- 1 kašika sitne crvene paprike
- oko 800 ml. kuvanog paradajza
Za zapršku:
- oko 30 ml ulja
- 1 kašika brašna
Priprema:
Paprike izdubite i operite. Izmešajte meso sa iseckanim lukom, belim lukom, izrendanom šargarepom, pirinčem, jajetom i začinima. Napunite paprike tako da u sredini ostane manja rupa jer će tokom kuvanja pirinač nabubriti. Možete da zatvorite paradajzom ili krompirom, a i ne morate. Složite u šerpu, prelijte kuvanim paradajzom i vodom. Kuvajte na laganoj temperaturi oko sat do sat i po vremena. Ako se paprike dižu iz safta stavite tanjir da ih pritisne. Na zagrejanom ulju kratko ispržite brašno i zapržite jelo. Još malo ostavite da kuva. Poslužite uz pire krompir.
Izvor: šerpica