RECEPT ZA KOJIM SVI "LUDE" - HRSKAVA HARMONIKA PITA SA SIROM: Domaća, vruća i spremna za tili čas 

Ako tražite jelo koje se brzo sprema obavezno probajte recept za harmonika pitu.

Cooking

Pite su omiljeno srpsko pecivo, bilo da ih jedemo kao obrok ili služimo za predjelo kada su neke proslave. Najčuvenija je gibanica, a posle nje idu burek, kao i sve one pite sa mesom, zeljem, sirom... Pita koja se lako sprema i svi je volimo je i harmonika od gotovih kora, a poslužite je sa domaćim jogurtom od 2 sastojka

Sastojci:

  • 500 g kora za pitu
  • 3 jajeta
  • so (ako je sir jako slan stavite manje soli)
  • 200 ml jogurta
  • 300 g sitnog sira
  • 200 ml kisele vode (ili obične)
  • 80-100 ml ulja
  • 2 kašike griza
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • susam

Priprema:

U činiju stavite sve sastojke i izmešajte. Tepsiju podmažite uljem i na dno raširite jednu koru. Ostale listove kora savijte kao kada pravite lepezu i slazite jednu uz drugu dok ne popunite tepsiju. Tepsija je 36×20 cm. Preko složenih kora sipajte fil, premažite ga između kora. Ostavite da upije i odstoji 15 minuta. Preko pospite susam. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C nekih 30-40 minuta. Ostavite pitu u rerni da se prohladi, pa je isecite i poslužite.

Izvor: cooking