NIJEDNA TORTA MU NIJE RAVNA - JEDINI PRAVI I STARI RECEPT ZA ČIZKEJK: Omiljeni kolač od 3 sloja, topi se u ustima

Kada jednom napravite postaće vam omiljena poslastica.

Cooking

Jedna od najpoznatijih torti. Neodoljiva slatko kisela poslastica sa višnjam, sirom i mlevenim keksom, idealna za sve ljubitelje voćnih i osvežavajućih slatkiša.

Za pripremu čizkejka vam ne treba mnogo vremena ni kulinarskog iskustva.

Sastojci:

Za koru

  • 300 g mlevenog keksa
  • 150 g istopljenog maslaca
  • 5 kašika mleka

Za beli fil

  • 400 g neslanog sira
  • 10 g želatina
  • 6 kašika vode
  • 120 g šećera u prahu
  • 10 g vanilin šećera
  • 500 ml slatke pavlake

Za voćni fil:

  • 450 g crvenog voća 
  • 10 g želatina
  • 6 kašika vode
  • 100 ml vode
  • 10 g vanilin šećera
  • 4-6 kašika šećera

Kalup od 26cm (može i od 24 cm)

Priprema:

Prvo pripremite voćni fil

U džezvu stavite želatin sa 6 kašika vode i ostavite 10 minuta da nabubri. Za to vreme… U šerpicu stavite voće sa vodom i šećerom, pa stavite da se kuva. Kada voće provri smanjite temperaturu i kuvajte još 10-tak minuta. Želatin zagrejte, ali nemojte da vam provri. Sipajte ga u šerpu sa voćem, dobro pomešajte i ostavite da se prohladi.

Priprema biskvita

U činju sipajte mleveni keks, mleko, istpoljeni maslac i rukama lagno umesite sastojke. Kalup (26 cm) premažite maslacem. Na dno kalupa rukama utapkajte smesu od mlevenog keksa.

Priprema belog fila

U džezvu stavite želatin sa 6 kašika vode i ostavite 10 minuta da nabubri. Za to vreme…Mikserom umutite sir sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte slatku pavlaku, pa mutite mikserom dok se smesa ne zgusne. Želatin zagrejte, ali nemojte da Vam provri. U želatin dodajte malo umućenog sira, pomešajte, pa sipajte u fil sa sirom. Mikserom umutite sve sastojke da se sjedine. (Ukoliko volite gušći beli fil dodajte i kesicu kremfixca, ja nisam dodavala).

Preko keksa sipajte fil sa sirom. Poravnajte ga, pa preko sipajte voćni fil. Ostavite tortu u frizideru najbolje preko noći, a najmanje 6 sati. Ukoliko ne želite da vam se voćni fil razmaze tokom sečnja, prvo zasecite vocni zele, obrišite noz, pa isecite parče.

Izvor: Cooking.rs