Priznaćete da ne postoji ništa lepše od mirisa kolača koji se širi kućom. Zašto onda ovih dana ne biste iznenadili sebe i ukućane ovim prelivenim kolačem čiji je poseban sastojak bela čokolada. Verujemo da će vam se svideti. Priprema je laka, tako da će vam sigurno uspeti iz prvog pkušaja.
Sastojci:
Biskvit:
- 2 jaja
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 ml mleka
- 50 ml ulja
- 160 g brašna
- 1 ravna kašičica praška za pecivo
Sos:
- 200ml mleka
- 60 g šećera
- 1 kašika arome vanile
- 50 g putera
Ganaš:
- 200g bele čokolade
- 100ml slatke pavlake
- 50g seckanih pečenih lešnika
Priprema:
Mikserom penasto umutiti belanca i šećer, pa naknadno dodati žumanca. Sipati ulje i mleko i nastaviti sa mućenjem naredna dva minuta. Brašno i prašak za pecivo ručno umešati u smesu. Sipati u pleh i peći 20 minuta na 200 stepeni.
Za sos u šerpicu staviti sve sastojke i na tihoj vatri sjedinite i rastopite. Sos ne treba da vri. Kada je biskvit gotov, izbušiti rupe viljuškom i sipati ga preko. Kolač sada mora da odstoji par sati kako bi sve lepo upilo.
Ganaš napravite tako što iseckate čokoladu na manje delove i sa slatkom pavlakom na tihoj temperaturi topite uz konstantno mešanje. Malo ga rashladite i sipajte preko kolača. Ostavite da prenoći u frižideru i sutradan služite.
Izvor: Nismo kod kuće