Prva asocijacija na kokose i kolače jesu čupavci. Recepti za čupavce su uglavnom isti, sa malim razlikama u sastojcima, ali bez obzira da li ćete dodati neki sastojak više ili manje, ovaj ukusni kolač će se uvek naći na vašoj trpezi.
Sastojci:
Testo:
- 3 jaja
- 100g šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- 100ml ulja
- 100ml mleka
- 190g brašna
- 1 puna kašičica praška za pecivo
Preliv:
- 300ml mleka
- 100g crne čokolade
- 200ml zaslađenog kondenzovanog mleka
- 100g kokosovog brašna ili više po potrebi
Priprema:
Mikserom penasto umutite jaja, so, šećer i vanilin šećer. To mutite dok smesa ne postane svetla i udvostruči se. Zatim dodajte mleko i ulje i kratko umutite. Kroz sito dodajte brašno i prašak za pecivo, to isto kratko umutite, samo onoliko dok se smesa ne sjedini.
Testo rasporedite u plehu dimenzija 25x23cm obloženim pek papirom, može i manji i pecite 20min na 180 stepeni, režim gde se pali gornji i donji grejač.
Čim se kolač ispeče, u šerpicu stavite sve sastojke za preliv i zagrevajte dok se sve ne istopi. Preliv ne treba da vri ali da bude topao. Od sosa odvojite polovinu i stavite sa strane za prelivanje. Ispečen kolač izvadite iz kalupa i secite na kockice željene veličine i to sve uradite dok je još topao. Kockice umakati u sos.
Nakon sosa ih uvaljajte u kokos i ređajte na žicu. Odmah mogu da se jedu.
Bonus trik: Za serviranje isecite čupavac po dijagonali i prelijte prelivom koji ste odvojili pre umakanja. Preliv bude odličan i sutradan, samo treba promešati pre serviranja i po želji zagrejati malo.
Izvor: Slatka domaćica