Recept za domaći integralni hleb po baka Jelinom receptu. Uživajte u zdravom hlebu sa semenkama sa svojom porodicom. Najlepši je kada je vruć, ali ostaje mekan i krckave korice i kada se ohladi. Može stajati nekoliko dana.
Sastojci:
- 300 ml vode
- 20 g kvasca
- 1 kašičica šećera
- 250 g brašna
- 100 g integralnog pšeničnog brašna
- 50 ml ulja
- po šaka semenki: susam, suncokret, lanene
- so
Priprema:
Kvasac potopiti u deo mlake vode (oko 50 ml ), dodati šećer da se kvasac istopi i malo krene da peni. Sipati u činiju ostatak vode, dodati kvasac, maslinovo ulje, brašno i sve semenke.Na kraju umešajte i so pa zamesiti rukama testo dodavajući još malo brašna i obraditi testo da bude glatko. Pokriti da odmara oko 30-40 min.
Obraditi rukama naraslo testo u lopti pa ga staviti u pleh koji ste pobrašnjivili. Pokriti da još malo odmara oko 15 min. Poprskati ga vodom, posuti semenkama i malo pobrašnjiviti. Peči na 200 stepeni oko 50 -60 min.
Izvor: Bakina i dekina kuhinja