OSTAJE SVEŽ I PO NEKOLIKO DANA: Domaći integralni hleb sa semenkama po bakinom receptu

Domaći integralni hleb sa semenkama na bakin način.

Bakina i dekina kuhinja

Recept za domaći integralni hleb po baka Jelinom receptu. Uživajte u zdravom hlebu sa semenkama sa svojom porodicom. Najlepši je kada je vruć, ali ostaje mekan i krckave korice i kada se ohladi. Može stajati nekoliko dana.

Sastojci:

  • 300 ml vode
  • 20 g kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 250 g brašna
  • 100 g integralnog pšeničnog brašna
  • 50 ml ulja
  • po šaka semenki: susam, suncokret, lanene
  • so

Priprema:

Kvasac potopiti u deo mlake vode (oko 50 ml ), dodati šećer da se kvasac istopi i malo krene da peni. Sipati u činiju ostatak vode, dodati kvasac, maslinovo ulje, brašno i sve semenke.Na kraju umešajte i so pa zamesiti rukama testo dodavajući još malo brašna i obraditi testo da bude glatko. Pokriti da odmara oko 30-40 min.

Obraditi rukama naraslo testo u lopti pa ga staviti u pleh koji ste pobrašnjivili. Pokriti da još malo odmara oko 15 min. Poprskati ga vodom, posuti semenkama i malo pobrašnjiviti. Peči na 200 stepeni oko 50 -60 min.

Izvor: Bakina i dekina kuhinja