Pripremite slanu tortu i poslužite je kao predjelo ili ukusnu večeru koju ćete brzo spremiti. Ovako pripremljenja slana torta je odlična i ako postite jer su namirnice koje se koriste prilagođene Božićnom postu. Hleb nafilujte i ređajte slojeve. Zatim je ohladite u frižideru kako bi se sastojci lepo sjedinili i kako bi torta bila ukusnija.
Sastojci:
- 12 komada tost hleba
- 180 g majoneza (ukoliko postite koristite posni)
- 100 g tunjevine
- 100 g ajzberg salate
- 150 g kukuruza (skuvanog ili iz konzerve)
- 1 kašičica kapra (može i ne mora)
- malo limunovog soka
- 30 g kisleih krastavčića
Priprema:
U činiju stavite ajzberg salatu i dodajte 2 kašike majoneza i malo limunovog soka, pa promešajte. U drugu činiju sipajte ostatak majoneza i dodajte iseckani kapar i izrendane krastvčiće. Promešajte, pa dodajte kukuruz i tunjevinu. Ukoliko koristite tunjevinu u ulju iscedite višak ulja. Dobro promešajte sastojke i podelite na dva dela. Poređajte 3 parčeta tost hleba. Preko premažite 1/2 (3-4 kašike) fila sa tunjevinom. Poređajte 3 kriške tost hleba, pa preko raavnomerno rasporedite salatu sa majonezom. Poredajte 3 kriške tost hleba, preko premažite ostatak fila sa tunjevinom, pa poređajte 3 kriške tost hleba. Tortu umotajte u foliju i ostavite u frižideru najmanje tri sata, a najbolje preko noći. Sutradan tortu dekorišite po ukusu. Možete da je premažete sa ajvarom, majonezom ili samo da ukrasite sa povrćem.
Izvor: cooking