Kremasta torta bogatog ukusa sa nutelom i lešnicima će vas očarati na prvi zalogaj. Idealna je za svečane prilike poput praznika, slava, rođendana jer ima fenomenalan presek. Zato uživajte u pripremi recepta.
Sastojci:
Korica:
- 2 jaja
- 100g šećera
- 1 vanilin šećer
- malo soli
- 100ml ulja
- 80ml mleka
- 80g brašna
- 50g mlevenih pečenih lešnika
Nutela fil:
- 250g maskarpone sira
- 150g nutele
- 150ml slatke pavlake
- 1 kesica kremfixa
Beli fil:
- 250g maskarpone sira
- 150g belog lešnik krema
- 150ml slatke pavlake
- 1 kesica kremfixa
Ganaš:
- 150g mlečne čokolade
- 70ml slatke pavlake
Priprema:
Mikserom umutiti jaja, šećer, vanilin šećer i so. Mutiti par minuta, smesa treba da postane svetlo žuta i da se udvostruči. Zatim dodati mleko i ulje, opet umutiti. Pomešati brašno i lešnike, dodati u smesu i polako umešati. Smesu sipati u kalup obložen pek papirom prečnika 20cm i peći 20ak minuta na 180 stepeni.
Nakon pečenja ostaviti koricu da se ohladi u potpunosti. Zatim je preseći horizontalno na 2 dela.
Za nutela fil mikserom umutiti maskarpone i nutelu. U zasebnoj posudi umutiti slatku pavlaku i kremfix, paziti da se ne premuti. Špatulom lagano spojiti oba fila i raditi pažljivo da se sve lepo sjedini. Ukoliko se koristi biljna slatka pavlaka, ona ne mora zasebno da se umuti već može odmah da se ulije u nutelu i maskarpone pa zajedno da se muti. Beli fil pripremiti na isti način kao fil sa nutelom.
Kada je sve spremno ide slaganje: korica-nutela fil-korica-beli fil. Tortu odložiti u frižider na 3h, nakon toga skinuti prsten, napraviti ganaš: zagrejati čokoladu sa slatkom pavlakom, mešati i grejati dok se ne sjedini. Ganaš rasporediti na površini torte. Ukrasiti po želji i odložiti još jednom u frižider da se ganaš stegne.
Izvor: Slatka domaćica