HRSKAVI I PUNJENI, PEKU SE SAMO 20 MINUTA: Slani štapići od lisnatog testa koji odmah nestaju iz pleha

Obradujte ukućane ovim slanim štapićima od lisnatog testa.

Bakina i dekina kuhinja

Ako vam treba inspiracije za malo drugačije pecivo, isprobajte ove hrskave i punjene lisnate štapiće. Uz šolju jogurta ili kiselog mleka biće odličan doručak.

Sastojci:

  • 250 ml mleka
  • 15 g kvasca svežeg
  • 1 kašičica šećera
  • 30 ml maslinovog ulja
  • 500-550 g brašna
  • malo soli
  • 200 g kisele pavlake
  • veća kocka feta sira
  • 150 g maslaca ili margarina

Priprema:

U malo mleka izmrviti kvasac, dodati šećer i pustiti da kvasac nadođe. Sipati u vanglicu, dodati ostatak mleka, ulje, brašno, so i zamesiti mekše testo. Pokriti da malo nadođe pa istresti na sto koji smo pobrašnjivili.

Testo podeliti na 5 delova. Obraditi svaki deo u rukama oblikovati lopte pa ih pokriti da odmore 5-6 minuta. Svaku loptu oklagijom razviti na veličinu većeg tanjira pa na njega izrendati smrznut maslac ili margarin.

Stavljati jedno preko druge. Petu razvijenu lopticu prekriti preko četvrte pa sve razviti što tanje. Izmešati sir i pavlaku pa premazati polovinu razvijenog testa. Prekriti sa ostalim delom testa.

Opet razviti testo za oko pola cm. Premazati žumancetom celu razvijenom površinu. Seći trake 1,5 cm širine pa uviti i ređati u pleh. Posuti susamom i odmah peći na 220 stepeni oko 20-30 minuta.

Izvor: Bakina i dekina kuhinja