BAKA JELINA POGAČA: Peče se samo 20 minuta, a za hrskavu koricu premažite je žumancetom i grizom

Jednostavna, a opet neobična pogača na bakin način.

Bakina i dekina kuhinja

Baka Jela nas svakodnevno iznenađuje novim receptima, i ne možemo da se odlučimo koji je bolji i ukusniji. Danas je za vas pripremala domaću pogaču koja se premazuje žumancetom i grizom za hrskavu koricu, a sredina ostaje mekana.  

Sastojci:

  • 250 ml vode
  • 30 ml maslinovo ulje
  • 15 g kvasca
  • 400-450 g brašna
  • so

Za premazivanje:

  • 1 žumance
  • 1 kašika ulja
  • 2 kašike mleka
  • 1 kašika griza

Priprema:

U malo mlake vode rastvoriti kvasac, dodati 1 kašičicu šećera i izmešati. Ostaviti da zapeni. U vanglicu dodati ostatak vode, brašno, ulje so i zamesiti mekše glatko testo. Ostaviti na toplom da poraste pa ga istresti na sto premazano uljem. Presaviti ga rukama i ostaviti pokriveno 10 min. Masnim rukama na papir iz tepsije razviti rukama i istanjiti. Pokriti da odmara 15 min.

Rukama, prstima preseći pogaču na kocke. Žumance umutiti sa 1 kašikom ulja, dodati 2 kašike mleka i 1 kašikom griza. Umutiti pa premazati pogaču. Rerna treba da je zagrejana na 210 stepeni i peče se 20-25 minuta.

Izvor: Bakina i dekina kuhinja