Svi se sećamo kada na raspustu odemo kod bake, pa nas ujutru dočeka domaća vruća pogača sa jogurtom ili kajmakom. Kupovni hleb ne može da se uporedi sa pravim bakinim domaćim. Baka Jela je sa nama podelila njen čuveni recept za cvet pogaču koja se premazuje sirom i puterom. Slažete testo jedno na drugo, a zatim sečete trake i uvijate krugove. Kada zapečete dobijate najlepšu pogaču koju možete da služite sa pršutom i paradajzom

Sastojci:

  • 450 ml mleka
  • 700 g brašna
  • 20 g kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • malo soli

Premaz:

  • 200 g sira
  • 50 g putera

Priprema:

Izmrvite kvasac u malo mlakog mleka, dodajte šećer i promešajte. Ostavite da se aktivira, pa sipajte ostatak mleka, brašno i so, pa umesite meko glatko testo. Pokrijte i ostavite da nadođe oko 40 minuta. Na pobrašnjenu površinu stavite testo, malo premesite, pa isecite na 7 delova. Oblikuijte loptice, pa pokrijte i ostavite da odmori 10 minuta. Svaku lopticu oklagijom razvucite u pravougaonik, pa premažite maslacem, a zatim i sirom. Preko nje stavite drugo razvučeno testo, pa premažite maslacem, a zatim i sirom. Tako ređajte dok sve ne utrošite, s tim što poslenju ne premazujete. Pritisnite rukama pravougaonik od testa i oklagijom razvucite na 1/2 cm. Isecite na trake, pa  svaku traku isecite na pola, pa obe polovine uvijte u krug. Napravite 5 većih krugova i poređajte u pleh. Između stavite manje krugove. Pokrijte i ostavite da se udvostruči, pa je premažite žumancetom i puterom. Pospite semenkama i pecite na 180°C oko 40 minuta. 

Izvor: bakinaidekinakuhinja