KRALJICA MEĐU PECIVIMA: Domaća lisnata pogača - meka kao pamuk, zlatna kao dukat

Uživajte u domaćoj pogači.

Bakina i dekina kuhinja

Ova preukusna lisnata pogača biće glavna zvezda vaše trpeze. Možda vam priprema deluje komplikovano, ali verujte nam - isplati se da je napravite. Samo pratite korake i imaćete odličan hleb na stolu.

Sastojci:

  • 20 g kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • malo soli
  • 300 ml mleka
  • 2 jajeta
  • 1 žumance
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 50 g maslaca
  • 600-650 g brašna
  • susam

Priprema:

Mleko smlačiti, odvojiti 50 ml pa izmrviti kvasac i dodati šećer. Kad zapeni sipati u dublju činiju, dodati ostatak mleka, jaja, ulje, brašno i so i zamesiti mekše glatko testo. Pokriti da odmara 30 minuta. Istresti na sto i podeliti na tri dela najveći, manji i najmanji. Najveći podeliti na pet delova svaki deo razviti u krug veličine tepsije 26 cm. Premazati rastopljenim maslacem i ređati jednu na drugu. Zadnja se ne maže. Staviti u pleh obložen pek papirom. Preseći nožem na 8 trouglova seći do ivice ali ne sasvim. Svaki trougao prebaciti unazad stvarajući sredinu slobodnu.

Drugi deo identično uraditi isto i staviti ga u sredinu s tim što trouglove stavljamo izmedju prethodne. U sredinu staviti lopticu od najmanjeg dela testa. Pokriti da odmori 20 minuta pa premazati žumancetom i posuti susamom.

Peći na 190 stepeni 50 minuta da porumeni da pogača bude lagana. Pečenu pokriti krpom da se prohladi. 

Izvor: Bakina i dekina kuhinja