BAKLAVA SA VIŠNJAMA I GRIZOM:  Sočna, slatka i puna fila - osvojiće vas na prvi zalogaj

Spoj savršenih sastojaka u samo jednom kolaču.

Bakina i dekina kuhinja

Jedan od najukusnijih i najomiljenijih recepata svih sladokusaca svakako je baklava. Umesto one standardne sa orasima ili pistaćima, sada isprobajte baklavu sa višnjama i grizom koja je jednako sočna i ukusna.

Sastojci:

  • pakovanje tankih kora
  • 300 g višanja
  • 3 jajeta
  • 3 kašike šećera
  • 3 kašike griza
  • 200 ml jogurta
  • 50 ml ulja
  • 1 prašak za pecivo

Za preliv:

  • 300 g šećera
  • 100 ml vode
  • 1 limun 

Priprema:

Jaja umutiti sa šećerom, dodati griz sa praškom za pecivom, jogurt i ulje i izmešati. Koru premazati većom kašikom smese, saviti donji deo pa presaviti gornji deo preko donjeg i premazati opet malo smese. Na početku staviti kašiku višanja i presavijati u trougao. Redjati u podmazan pleh. Ostatak smese premazati preko trouglova. Peći na 200 stepeni oko 40 minuta. Skuvati šećer sa vodom i limunom isečenim na kolutove. Kuvati da se ukuva u gust sirup. Može hladan sirup preko vruće baklave. Ostaviti da se ohladi i upije.

Izvor: Bakina i dekina kuhinja