DOMAĆA I POSNA BAJADERA PO BAKINOM RECEPTU: Kraljica sitnih kolača koja može stajati i do nedelju dana!

Naučite da napravite posnu bajaderu.

Bakina i dekina kuhinja

Post se polako približava kraju i ako ste ste istrošili sve ideje za slatke posne poslastice, mi vam predlažemo neodoljivu bajaderu po bakinom receptu. Ne postoji mogućnost da vam ne uspe jer se izuzetno lako pravi, a ovi sitni kolači će svima izmamti osmeh na lice. Umesto kikrikija ili oraha možete da iskoristite kokos

Sastojci:

  • 200 g šećera (može i 100 g)
  • 200 ml vode
  • 250 g posnog keksa
  • 200 g kikirikija
  • 100 g posne čokolade
  • 100 g posnog margarina
  • vanilin šećer
  • ekstrakt ruma ( po želji)

Za preliv:

  • 100 g posne čokolade
  • kockica margarina

Priprema:
U vodu dodajte iseckani margarin, šećer, vanilin šećer i istopite. Kikiriki ili orah malo prepecite, pa sameljite. Keks isto sameljite. U otopljeni šećer dodajte kikiriki i keks, pa dobro promešajte. Podelite smesu na pola. U jednu polovinu dodajte istopljenu čokoladu, a u drugu preostali keks i rum i promešajte. Uski kalup obložite providnom folijom, pa na dno prvo stavite svetli deo, a preko i čokoladni. Izravnajte i ostavite da se malo stegne. Čokoladu istopite sa margarinom i prelijte kolač. Ohladite u frižideru 2-3 sata. 

Izvor: Bakina i dekina kuhinja